Παπαρονόπιτα

Υλικά για ταψί 20*35 εκ

Αλεύρι – 650 g
Βούτυρο – 280 γρ.
Κρέμα γάλακτος ή γάλα – 150 ml
Ζάχαρη άχνη – 60 g,
αλάτι – 1/2 κουτ.
Μαγιά – 20 g ή 7 g ξηρή.
Κρόκοι αυγών – 2

Γέμιση:

Αλεσμένη παπαρούνα – 500 g
Πλιγούρι σιμιγδάλι – 125 g
Ζάχαρη – 200 g
Βανίλια ζαχαρης – 20 g
Γάλα – 500 ml, 
Φλούδα λεμονιού
Ασπράδια αυγών – 2

Παρασκευή:

Ζεσταίνουμε ελαφρά την κρέμα ή το γάλα. Διαλύουμε μέσα λίγη ζάχαρη άχνη και φρέσκια ή ξερή μαγιά (μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο αλεύρι) Ανακατεύουμε όλα. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει.
Προσθέστε αλάτι, την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη στο κοσκινισμένο αλεύρι και τρίψτε το με το βούτυρο (το βούτυρο πρέπει να είναι από το ψυγείο).
Τρίβουμε σε ψίχουλα. Στην μαγιά που έχει ήδη φουσκώσει προσθέτουμε τους κρόκους αυγών και ανακατεύουμε.
Προσθέστε αυτό το μείγμα στο αλεύρι και ζυμώστε τη ζύμη. Προσθέτουμε το αλεύρι σε δόσεις και φροντίζουμε η ζύμη να είναι ελαστική.
(συνοχή περίπου όπως για τη ζύμη με κρούστα). Χωρίστε αμέσως σε τρία ίσα μέρη. Βάζουμε το καθένα σε μια σακούλα ή μεμβράνη και το στέλνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα 30 λεπτά.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση παπαρουνόσπορου:
Αλέστε τους σπόρους παπαρούνας σε ένα μύλο καφέ. Ζεσταίνουμε το γάλα και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον παπαρουνόσπορο, το σιμιγδάλι και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει η γέμιση (περίπου 5 λεπτά) Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την ζαχαρη βανίλιας
Αφήστε το να κρυώσει. Όταν κρυώσει προσθέτουμε τα χτυπημένα ασπράδια (χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι να σφίξουν)

Βγάζουμε το ένα μέρος της ζύμης από το ψυγείο και το ανοίγουμε σε σχήμα ταψιού. Απλώνουμε τη μισή γέμιση παπαρουνόσπορου. Ανοίξτε ξανά τη ζύμη.
Βάζουμε τη γέμιση παπαρούνας. Μετά πάλι η γέμιση. Καλύπτουμε με ζύμη. Αλείφουμε με κρόκο.
Ξαναβάζουμε το διπλωμένο κέικ στο ψυγείο για μία ώρα. Επιλέγουμε και αλείφουμε με ασπράδια. (μπορείτε επίσης να αφήσετε το κέικ για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό γίνεται μόνο για να στεγνώσουν τα ασπράδια και να εμφανιστεί ένα ενδιαφέρον σχέδιο). Δεν το έκανα αυτό.
Τρυπάμε τη ζύμη στον πάτο του ταψιού και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για περίπου 40-45 λεπτά.

Καλή Απόλαυση

Η Συνταγή είναι της κας Erika Oszuszki 

Προηγούμενο άρθροΣφολιατίνια λεμονιού
Επόμενο άρθροΤηγανόπιτες με κιμά