Το σπιτικό αυτό πιάτο αποτελούσε το τυπικό κυριακάτικο γεύμα.
Για 8-10 μερίδες

Υλικά
Για τη ζύμη
3 – 3 ½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κοφτό κ.γ. αλάτι
1 φλιτζ. καυτό νερό
¼ φλιτζ. βορειοελλαδίτικο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
3 κ.σ. βορειοελλαδίτικο ξίδι από κόκκινο κρασί
4 – 6 κ.σ. βορειοελλαδίτικο ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων και του ταψιού
Για τη γέμιση (της πίτας)
1 μεγάλο πράσο, καλά πλυμένο και ψιλοκομμένο
1 κολοκύθα του 1 κιλού, χωρίς τους σπόρους, ξεφλουδισμένη
και τεμαχισμένη σε λεπτά κομμάτια
1 φουσκωτή κ.σ. ξερό δυόσμο
½ φλιτζ. θρυμματισμένη φέτα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 ½ φλιτζ. γάλα, βρασμένο
3 μεγάλα αυγά
Για τη γέμιση (της περιφέρειας του ταψιού)
1 φλιτζ. θρυμματισμένη φέτα

Εκτέλεση
Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης μέχρι να γίνει λεία και απαλή. Την κάνουμε μια μπάλα, τη σκε-
πάζουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 1 ώρα.
Σoτάρουμε τα πράσα στο ελαιόλαδο. Τα βγάζουμε και μαγειρεύουμε τα κομμάτια της κολο-
κύθας ώσπου να στεγνώσουν. Aναμειγνύουμε τα πράσα, την κολοκύθα, το δυόσμο, τη φέτα,
αλάτι και πιπέρι, το γάλα και τα αυγά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσες μπάλες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165° C. Λαδώνουμε
ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα κέικ 33 εκ. με αφαιρούμενο πάτο. Ανοίγουμε 4 από τις 6 μπάλες
ζύμης σε φύλλο διαμέτρου 33 εκ. Στρώνουμε τα φύλλα στη φόρμα και αλείφουμε ενδιάμεσα
με λάδι. Τα ψήνουμε 6-8 λεπτά περίπου. Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο και ανεβάζουμε
τη θερμοκρασία στους 190° C.
Ανοίγουμε τις άλλες 2 μπάλες ζύμης σε φύλλα διαμέτρου 45 εκ. περίπου. Αλείφουμε κάθε
φύλλο με λάδι, πασπαλίζουμε με τα τρίμματα φέτας και τυλίγουμε σε σφιχτό κύλινδρο. Εφαρ-
μόζουμε σαν στεφάνι γύρω-γύρω. Ρίχνουμε τη γέμιση στο κέντρο της πίτας και την ψήνουμε
στους 190° C, ώσπου να δέσει η γέμιση και το φύλλο να ροδίσει, 1 ώρα περίπου.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΜπουμπάρια Νάουσας
Επόμενο άρθροΝαουσαίικο χοιρινό μαγειρευτό με πράσα