Πίτα στριφτή με γέμιση σπανάκι και φέτα

*Υλικά

για τη ζύμη:
400 ml χλιαρό Νερό
800-900 γρ Αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας αλάτι

για τη γέμιση:
1 1/2 κιλό σπανάκι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 κιλό φέτα σκληρή θρυμματισμένη
3 αυγά χτυπημένα
Αλάτι, για γεύση

*Αλλα συστατικά:
Λάδι
Βούτυρο

Υλικά

Καθαρίζουμε, πλένουμε καλά το σπανάκι και το κόβουμε μέσα σε ένα ταψί σε φέτες πάχους 1 εκ. περίπου. Αλατίζουμε με χονδρό αλάτι και “ζυμώνουμε” με τα χέρια μας μέχρι να μαλακώσει καλά και να βγάλει πολύ από τους ζωμούς του. [Η ποσότητα θα μειωθεί σημαντικά]. Το βάζετε σε σουρωτήρι να αποβάλει και τα υπόλοιπα υγρά του, πιέζοντάς το κατά διαστήματα.
Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε 3 κ.α. ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Προσθέτετε και το σπανάκι [στραγγισμένο], τον άνηθο και πιπέρι. Αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά και μετά το κατεβάζουμε.
Το αφήνουμε να κρυώσει και μετά προσθέτουμε τη φέτα και τα αυγά, δοκιμάζουμε για αλάτι και προσθέτουμε ακόμα λίγο άν χρειάζεται και αφήνουμε την γέμιση στην άκρη.

Για τα φύλλα
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό το αλάτι και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα σιλικόνης
Αρχίζουμε και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πάρουμε μία υφή ζύμης έως ότου βάλουμε όλο το αλεύρι.
Οταν το αλεύρι απορροφηθεί βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο μας και αρχίζουμε πασπαλίζοντας με αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρις ότου η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας.
Κόβουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη.
Παίρνουμε κάθε κομμάτι και το πλάθουμε σε μπαλάκια και μετά παίρνοντας ένα ένα μπαλάκι ανοίγουμε με τον πλάστη στο μέγεθος ενός μικρού πιάτου και το αφήνουμε στην άκρη.
Αλείφουμε τις ζύμες με λίγο λάδι πάνω κάτω και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν με 10 έως 15 λεπτά.
Σε ένα μπολάκι λιώνουμε βούτυρο και αλείφουμε το ταψί μας παίρνουμε την πρώτη ζύμη και αρχίζουμε και τραβάμε με το χέρι μας γύρω-γύρω έως ότου να φαίνεται διαφανής από μέσα το φύλλο.

Απλώνουμε τη γέμιση σε όλο τον κύκλο της ζύμης.

Βουτυρώνουμε όλο το φύλλο στο κέντρο και αρχίζουμε και τυλίγουμε περιφερειακά σε ρόλο το φύλλο με τη γέμιση έως ότου κάνουμε ένα δαχτυλίδι.


Κόβουμε το δαχτυλίδι σε ένα σημείο και αρχίζουμε και το τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι και το βάζουμε στο ταψί μας.


Με την ίδια διαδικασία συνεχίζουμε και για τα υπόλοιπα φύλλα και τα τυλίγουμε γύρω-γύρω.


Στο τέλος λαδώνουμε την πίτα μας από πάνω καλά με ένα πινέλο και τη βάζουμε στο φούρνο μας.

Ψήνουμε την πίτα στις αντιστάσεις, στους 200 C μέχρι να ροδίσει, περίπου μια ώρα. Στο δικό μου φούρνο χρειάζεται να τη βάλω 15-20 λεπτά να ακουμπάει στον πάτο του φούρνου και μετά την ανεβάζω στο μεσαίο ράφι. Μόνο έτσι μου ψήνονται οι πίτες ωραία κι από κάτω.

Καλή Απόλαυση

Find more delicious recipes here

Προηγούμενο άρθροΓρήγορο κέικ μήλου
Επόμενο άρθροΣπανακοκρεμυδοτηγανίτες