Παπουτσάκια χωρίς μπεσαμέλ

Τα Παπουτσάκια χωρίς μπεσαμέλ είναι ένα από τα πιο πολύχρωμα και γευστικά σπιτικά καλοκαιρινά πιάτα. Είναι εξαιρετικά νόστιμο και θρεπτικό, καθώς το κρέας και τα λαχανικά τρώγονται μαζί.

Τα Υλικά

(για 4 άτομα)

4 μέτριες μελιτζάνες, φλάσκες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 κουταλιές φρυγανιά, τριμμένη
½ κουταλιά τριμμένη ρίγανη
2 μέτριες ντομάτες κομμένες φετάκια

Για τη γέμιση
½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι ξηρό μεγάλο, τριμμένο
4 κουταλιές μαϊντανός, ψιλοκομμένος
2 φλιτζάνια τριμμένες φρέσκιες ντομάτες, ξεφλουδισμένες ή ένα κουτί ντοματάκια κονκασέ, λιωμένα
2 κουταλιές φρυγανιά, τριμμένη
½ κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες

Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά.
Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και από τις δύο πλευρές, να μαραθούν ελαφρά, και τις αφήνουμε να στραγγίσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί.

Όταν κρυώσουν λίγο, προσεκτικά, με ένα κουταλάκι, αδειάζουμε κατά το ½ κάθε μελιτζάνα, κρατάμε την καθαρή σάρκα, αφαιρώντας τους σπόρους.
Στο μεταξύ ζεσταίνουμε 4-5 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον κιμά, μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Ανακατεύουμε καλά για να μην δημιουργηθούν σβόλοι. Ρίχνουμε και τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι, ζάχαρη και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά, μέχρις ότου πήξει η σάλτσα.

Τέλος προσθέτουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες, δύο κουταλιές φρυγανιά, τον πελτέ, το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά, να αναμειχθούν τα υλικά.
Αραδιάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα πυρίμαχο σκεύος, με το άνοιγμα προς τα επάνω και τις γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά. Πασπαλίζουμε κάθε μελιτζάνα με φρυγανιά
Σκεπάζουμε τις γεμισμένες μελιτζάνες με φέτες ντομάτας. Πάνω από τις ντομάτες τρίβουμε λίγη ρίγανη
Κόβω 1-2 πατάτες σε μικρά κομμάτια τις αλατοπιπερώνω, προσθέτω ρίγανη και την τριμμένη ντομάτα και τις βάζω στο πυρέξ
Ψήνουμε τα παπουτσάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45 περίπου λεπτά, μέχρις ότου ροδίσει η επιφάνειά τους.

Σερβίρουμε τα παπουτσάκια ζεστά και τα συνοδεύουμε με φέτα.

Φωτό: Μαρια Μιχαηλιδου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Ψητές Μελιτζάνες γεμιστές

Συστατικά

5 μελιτζάνες
500 γραμμάρια κιμά 
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένα
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κουτί ψιλοκομμένες ντομάτες ή χυμό ντομάτας (passata)
1 ξυλαρακι κανέλας
1 κουταλάκι ρίγανη
100 γραμμάρια κεφαλλοτύρι ή οποιοδήποτε σκληρό κίτρινο τυρί 
ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2-3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο μαϊντανό
Για τις πολτοποιημένες πατάτες
4 μεγάλες πατάτες, βραστές
50 γραμμάρια γάλακτος 
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
2 κρόκους αυγού
Για τη σάλτσα μπεσαμέλ
100 γραμμάρια αλεύρι 
100 γραμμάρια βουτύρου 
900 ml γάλακτος 
2 κρόκους αυγού
1 πρέζα μοσχοκάρυδου

Οδηγίες

Κόψτε τις μελιτζάνες σε δύο κομμάτια και χαράξτε τα σταυρωτά (τη σάρκα). Αλατίστε τις μελιτζάνες και τις τοποθετήστε σε ένα σουρωτήρι για περίπου μισή ώρα. Πλύνετε τα με άφθονο νερό και στραγγίστε τα σε κάποιο χαρτί κουζίνας.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200C. Ανακατέψτε τις μελιτζάνες με αλάτι και πιπέρι και ψήστε σε ελαιόλαδο. Τοποθετήστε τις μελιτζάνες (με την φλουδα στραμμένη προς τα επάνω) σε ταψί, στρωμένο με μία λαδόκολα. Ψήστε τις μελιτζάνες για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε τη σάλτσα για τα παπουτσάκια. Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Τοποθετήστε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια και σοτάρετε, μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατέψτε το σκόρδο και σοτάρετε. Ανεβάστε την φωτιά, προσθέστε το κιμά ,σπάστε τον με ένα κουτάλι και σωτάρετε. Σβήστε με το κόκκινο κρασί και περιμένετε 1-2 λεπτά για να εξατμιστεί. Ανακατέψτε τις κονσέρβες ντομάτας, το ξυλάκι κανέλας, μια πρέζα ζάχαρης, τη ρίγανη και αλατίστε. Αφήστε να βράσει, χαμηλώστε την φωτιά και σιγοβράστε με το καπάκι για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν οι περισσότεροι χυμοί. Στο τέλος προσθέστε 1-2 χούφτες τριμμένο τυρί και ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Ετοιμάστε τη μπεσαμέλ για την γεμιστή μελιτζάνα. Χρησιμοποιήστε μια μεγάλη κατσαρόλα για να λιώσετε λίγο βούτυρο σε χαμηλή μεσαία φωτιά. Προσθέτουμε αλεύρι χτυπάμε συνεχώς για να κάνει μια πάστα. Προσθέστε το ζεστό γάλα σε σταθερή ροή και χτυπάτε μίξερ για να αποφύγετε η σάλτσα να σβολιάσει. Εάν η σάλτσα χρειάζεται ακόμα να πυκνώσει, βράστε σε χαμηλή φωτιά ενώ συνεχίζετε να ανακατεύετε. Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά, ανακατεύουμε τους κρόκους αυγού και αλατοπιπερώνουμε, και ένα τσίμπημα του μοσχοκάρυδου. Ανακατέψτε γρήγορα, για να εμποδίσετε τα αυγά να γίνουν ομελέτα!

(Αν επιλέξετε να βάλετε πατάτα αντι για μπεσαμέλ, βράστε τις πατάτες σε ζεστό νερό για 10-15 λεπτά μέχρι να βράσουν. Προσθέστε τα σε έναν μπλέντερ, μαζί με το γάλα, το βούτυρο, τους κρόκους αυγών, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατέψτε μέχρι να μαλακώσουν.)

Στρώστε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί, με την φλούδα κάτω. Αφαιρέστε μέσα απο την μελιτζάνα το υλικο της, για να δημιουργήσετε χώρο για την γέμιση. Πασπαλίστε τις μελιτζάνες με λίγο τριμμένο τυρί και βάλτε το κιμά πάνω από κάθε κομμάτι. Από πάνω βάλτε τη σάλτσα μπεσαμέλ ή τις πατάτες πουρέ και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί. Ψήστε  στους 180C για 20 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά.
Σερβίρετε αυτό το νόστιμο πιάτο μελιτζάνας ως κύριο πιάτο με μια ωραία σαλάτα και κάποιο φρέσκο ψωμί

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΜίνι πιτσάκια
Επόμενο άρθροΠροφιτερόλ Οικογενειακό