Παραδοσιακά Φασόλια Γίγαντες πλακί

Συστατικά

250 γραμμάρια φασόλια γίγαντες, κατά προτίμηση φλωρινας
1 φύλλο δάφνης
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι μίσχους σέλινο, ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο, ψιλοκομμένο
¼ από μια μεγάλη κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
6 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και αναμεμιγμένες ή 500 γραμμάρια πασάτα
1 ½ φλιτζάνι νερό ή ζωμό λαχανικών (ή 1 κύβος λαχανικών με νερό)

Εκτέλεση

Βυθίστε τα φασόλια σε άφθονο νερό, όλη τη νύχτα.
Στραγγίστε και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με γλυκό νερό και βράστε.
Αφαιρέστε οποιονδήποτε σχηματισμό αφρού στην κορυφή, με τριπητη κουτάλα.
Στραγγίστε ξανά και προσθέστε φρέσκο ​​νερό, καθώς και την δάφνη και βράστε.
Προσθέστε αλάτι, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε μέχρι σχεδόν να μαγειρευτούν (περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά).
Στραγγίστε και πετάξτε το φύλλο δάφνης.
Βάλτε τα φασόλια σε ένα Pyrex σε ένα στρώμα.
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να είναι ημιδιαφανές.
Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να αρωματίσει.
Προσθέστε το ψιλοκομμένο σέλινο, καρότο και πιπεριά. Σοτάρετε για λίγα λεπτά
Αλατοπιπερώστε.

Προσθέτουμε την ντομάτα και ανακατεύουμε.
Προσθέστε ζωμό λαχανικών ή νερό.
Σιγοβράστε για 10 – 15 λεπτά.
Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από τα φασόλια. Προσθέστε περισσότερο νερό, εάν είναι απαραίτητο, για να καλύψετε τα φασόλια.
Καλύψτε το Pyrex με αλουμινόχαρτο.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200o C.
Ψήστε για περίπου 1 ώρα και αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ανακατέψτε.
Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180oC και συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλη μισή ώρα, ή έως ότου τα φασόλια απορροφήσουν όλους τους χυμούς και τα φασόλια αρχίζουν να καραμελοποιούνται.

Καλή Απόλαυση

ΠΗΓΗ : kopiaste.org

Προηγούμενο άρθροΦρέσκα φασολάκια στο φούρνο, με κοτόπουλο (χωρίς κοτόπουλο Νηστίσιμο)
Επόμενο άρθροΚέικ εσπεριδοειδών με σιμιγδάλι