Βλάχικη πίτα

Εν ολίγοις, ήταν ένα απαραίτητο τρόφιμο. Έτσι, κάθε μέρος μπορεί να παρουσιάσει μια ιδιαίτερη πίτα. Ετσι υπάρχει και η Βλάχικη πίτα. Κάθε μία είναι χειροποίητη και έχει διαφορετική γεύση.

Υλικά:

1κγ αλάτι
1/2 κγ ζάχαρη
λίγο ξύδι
1 κ 1/2 νεροπότηρο χλιαρό νερο
Αλεύρι ΚΟΥΛΑ όσο χρειαστεί για να γίνει μια εύπλαστη ζύμη που ανοίγει στο χέρι.
1 κούπα ηλιέλαιο για το τέλος (για να βουτάμε μέσα τα μπαλάκια ζυμης).

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε και χωρίζουμε σε 8 με 10 μπάλες. Αλείφουμε με το χέρι ηλιέλαιο στο ταψί (μεγάλο ταψί…..όσο η κουζινα).
Παίρνουμε μια μπάλα και την βουτάμε στο λάδι. Τη βάζουμε στο ταψί και την “χαϊδευουμε ν’ανοιξει…….δεν ανοιγει πολύ…….εμείς την ανοίγουμε και το ζυμαράκι ξαναμαζευει…….δεν μας πειράζει. Ρίχνουμε τυρί. Κάνουμε το ίδιο με όλες τις μπαλίτσες ζύμης…….
καθε φύλλο απλώνει όλο και περισσότερο.
Στο τέλος μαζεύουμε όλες τις άκρες στη μέση και γυρνάμε ανάποδα. Με λαδωμενα χερια πατάμε καλά να απλώσει σε όλο το ταψί.
Ρίχνουμε το ηλιέλαιο που περισσεψε από πάνω, μετα σουσαμι και μετά χαράζουμε.
Ψήνουμε στους 200 για 50 λεπτά. Όταν τη βγάλουμε ψεκαζουμε με λίγο νερο τις άκρες γιατί είναι σκληρή γύρω γύρω…….
και μετά σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το πολύ λάδι.

Η Συνταγή είναι της Souana Souana

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες!
Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Πίτα – Τριαντάφυλλο με τυριά

Πίτα - Τριαντάφυλλο με τυριά

Υλικά

1 πακέτο φύλλα κρούστας
300 γραμμάρια τυρί φέτα
300 γραμμάρια κίτρινο τυρί

επικάλυψη
5 χτυπημένα αυγά,
150 γραμμάρια γιαούρτι,
200 ml. ανθρακούχο νερό,
30 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο
120 γρ βούτυρο σε κάθε ένα

Σήμερα και τα παιδιά και τα εγγόνια είναι στο σπίτι! Έτσι, έφτιαξα γρήγορα μια πίτα με τυρί φέτα και κίτρινο τυρί.
Χώρισα μια συσκευασία κρούστας στα δύο. Τριβω το τυρί φέτα και τρίβω ξεχωριστά και το κίτρινο και τα αναμυγνύω.
Έβαλα δύο κρούστες η μία πάνω στην άλλη. Πασπάλισα με τυρί, έβαλα άλλες δύο κρούστες από πάνω και πασπάλισα με κίτρινο τυρί.
Έκανα αυτή τη σειρά μου μέχρι που υπήρχαν 4 ζευγάρια. Το τυλίγω, το κόβω σε κομμάτια πλάτους 3 δακτύλων και το τακτοποιώ σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος με την μερια που κόψαμε να κοιτά προς τα πάνω.


Το ίδιο έκανα και με τα άλλα μισα φύλλα.
Έφτιαξα μια επικάλυψη αφού χτύπησα τα αυγά, γιαούρτι, ανθρακούχο νερό, λιωμένο βούτυρο και πότισα άφθονα τα
τριαντάφυλλα της πίτας. Βάζω ένα κομμάτι βούτυρο σε κάθε ένα και ψήνω στα 180 γρ. Για 45 λεπτά.

 

Εξαφανίστηκε σε λίγα λεπτά😉😋Καλημέρα σε όλους!

Προηγούμενο άρθροΚλασικό κοτόπουλο με μανιτάρια στο φούρνο
Επόμενο άρθροΤούρτα με φυστίκια χωρίς ψήσιμο