Για τη ζύμη:

½ κιλό αλεύρι
½ φλιτζάνι λάδι
1 μισό σφηνάκι ρακής
1 φλιτζάνι νερό
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση:

3-4 πατάτες (περίπου 800 γραμμάρια)
3 αρκετά μεγάλα κολοκυθάκια (800 γραμμάρια)
2-3 κουταλιές της σούπας δυόσμο
1 κιλό τυρί μιζύθρα ή φέτα
1 φλιτζάνι τριμμένο κίτρινο τυρί
1 φλιτζάνι αλεύρι
¾ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι γάλα ή γιαούρτι
2 αυγα
Αλάτι
Πιπέρι
Για το τέλος, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και 2-3 κουταλιές σούπας αποφλοιωμένο σουσάμι

Cretan Recipes-Mpoureki
Παρασκευή:
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και όχι κολλώδης
Στην αρχή, προετοιμάστε τη ζύμη. Ανακατέψτε το λάδι, την ρακί, το νερό και το αλάτι και, σταδιακά, προσθέστε αλεύρι μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Απλά αφήστε το για τουλάχιστον μισή ώρα. Χωρίστε τη ζύμη σε δύο μέρη, η μία λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Ανοίξτε το μεγαλύτερο φύλλο, πάρτε ένα μεγάλο ταψί και τοποθετήστε το φύλλο μέσα σε αυτό.
Cretan Recipes - Mpoureki
Πλύνετε τα κολοκυθάκια και τα κόψτε σε πολύ λεπτές φέτες. Αλατίστε τα ελαφρά και αποστραγγίστε τα. Ξεφλουδίστε τις πατάτες, τις κόψτε και σε πολύ λεπτές φέτες και τις βάζετε σε ένα άλλο μπολ με αλάτι.
Traditional Cretan Mpoureki
Στη συνέχεια, απλώστε τα συστατικά ως εξής: ένα στρώμα από πατάτες, παπσπαλιζετε με αλεύρι, ένα στρώμα κολοκυθάκια, πασπαλίζουμε ξανά με αλεύρι, το μισό από κάθε τυρί και το μισό δυόσμο. Κάνουμε ένα ακόμα στρώμα από όλα τα συστατικά. Απλά θυμηθείτε να ξοδέψετε μόνο το μισό αλεύρι. Στο τέλος, χτυπάτε το ελαιόλαδο με το γάλα, τα αυγά, το υπόλοιπο αλεύρι και λίγο αλάτι και πιπέρι. Ρίξτε το μείγμα στο ταψί  .
"Mpoureki" is ready for the oven
Στο τέλος, ανοίξτε και την υπόλοιπη ζύμη στο μέγεθος του ταψιού και καλύψτε τη γέμιση. Βουρτσίστε την επιφάνεια με λάδι, πασπαλίζετε με σουσάμι και κόβετε σε μερίδες με κοφτερό μαχαίρι. Ψήνουμε σε 180 μοίρες (προθερμασμένο φούρνο) για τουλάχιστον 1, 5 ώρες. Η πίτα σερβίρεται ζεστή, αλλά ακόμα και την επόμενη μέρα, δεν έχει χάσει καθόλου από την γεύση της!

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣιροπιαστός Χαλβάς Φούρνου…που Πάντα μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια
Επόμενο άρθροΤα γνωστά σε όλους τουλουμπάκια