Παραδοσιακή Τυρόπιτα Στριφτάρι

Υλικά

2 ποτήρια ζεστό γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
5 φλιτζάνια αλεύρι σίτου (200 ml ποτήρι!)
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
150 γραμμάρια βιτάμ και 50 ml ελαιόλαδο
200 γραμμάρια ανάλατο τυρί (ανθότυρο ή φέτα) και το ένα τέταρτο από ένα ματσάκι μαϊντανό
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κρόκος αυγού και 2 κουταλιές γάλα

Εκτέλεση

Σ ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το γάλα και το αλάτι… ανακατεύουμε να διαλυθεί το αλάτι και
προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και το μπέκιν.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Σ’ ένα τηγάνι βάζουμε το βιτάμ και το λάδι,τα ζεσταίνουμε να λιώσει το βιτάμ και το
αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Σ΄ ένα άλλο μπωλ βάζουμε το τυρί τον μαιντανό και το κρεμμύδι λίγο αλάτι και ανακατεύουμε καλά.


Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη.
Αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο μας η το τραπέζι μας και ανοίγουμε με τον πλάστη 4 μεγάλα φύλλα.


Βάζουμε το ένα φύλλο βουτυρώνουμε και τοποθετούμε από πάνω του το δεύτερο μας φύλλο.


Βουτυρώνουμε και αυτό το φύλλο και ρίχνουμε την μισή γέμιση μας.


Τοποθετούμε απο πάνω το τρίτο φύλλο μας το βουτυρώνουμε και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση μας.


Σκεπάζουμε με το τέταρτο και τελευταίο φύλλο μας το οποίο βουτυρώνουμε και αυτό πολύ καλά.
Τυλίγουμε και τα 4 φύλλα μαζί κάνοντας έναν ρολό. Πατάμε λίγο με τα χέρια μας να γίνει λίγο επίπεδος.


Πιάνουμε την μία άκρη του ρολού και τυλίγουμε. Σηκώνουμε το ρολό και πιέζουμε με τα χέρια μας ώστε να δημιουργήσουμε μια επίπεδη μπάλα.

 


Αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά αφού την καλύψουμε με μεμβράνη.
Βγάζουμε απο το ψυγείο και τοποθετούμε τη ζύμη μας πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τη ζύμη μας και με τον πλάστη πιέζουμε λίγο λίγο ώστε να γίνει η ζύμη μας (μπάλα) πιο λεπτή.


Χτυπάμε σ ένα μπωλάκι ένα κρόκο αυγού και 2 κουταλιές γάλα και αλείφουμε με αυτό την ζύμη μας ομοιόμορφα.
Μ ένα πιρούνι κάνουμε κυκλικά ένα σχέδιο αρχίζοντας απο έξω προς τα μέσα.

 


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για 25-30 λεπτά.
Μια πολύ νόστιμη και εύκολη συνταγή!!!!
Δοκιμάστε τη!!!!!

 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Subscribe to recipe’s youtube channel here

Προηγούμενο άρθροΤυροκροκέτες τραγανές….σε 10′ λεπτά
Επόμενο άρθροΕίναι το πιο αφράτο και εύκολο κουλούρι