Κοτόπουλο λεμονάτο

Υλικά

* 1,8 kgr με δέρμα, μπουτια κοτόπουλου με κόκαλο
* 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
* 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη ρίγανη
* 1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
* 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο δεντρολίβανο
* 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
* ½ φλιτζάνι φρέσκο ​​χυμό λεμονιού
* ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
* 6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
* 3 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα
* ⅔ φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου, καθώς και πιτσίλισμα στο τηγάνι που ξεφλουδίζει
* φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς C. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο ταψί.Βάζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου σε ένα μεγάλο μπολ. Καρυκεύουμε με αλάτι, ρίγανη, πιπέρι, δεντρολίβανο και πιπέρι καγιέν. Προσθέστε φρέσκο ​​χυμό λεμονιού,
ελαιόλαδο και σκόρδο. Τοποθετήστε τις πατάτες σε ένα μπολ με το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε μέχρι το κοτόπουλο και οι πατάτες να επικαλυφθούν ομοιόμορφα με μαρινάδα.
Μεταφέρουμε τα κομμάτια κοτόπουλου, με την πέτσα προς τα επάνω πάντα στο έτοιμο ταψί, κρατώντας τη μαρινάδα.
Μοιράστε τις πατάτες ανάμεσα στο κοτόπουλου. Περιχύστε με 2/3 φλιτζάνι ζωμό κότας. Ρίχνουμε την υπόλοιπη μαρινάδα που κρατήσατε πάνω από το κοτόπουλο και τις πατάτες.

Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Ανακατέψτε το κοτόπουλο και τις πατάτες,
κρατώντας το δέρμα του κοτόπουλου προς τα πάνω. Συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι το κοτόπουλο να ροδίσει και να ψηθεί, περίπου 25 λεπτά ακόμα. Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε πιατέλα σερβιρίσματος και κρατήστε το ζεστό.
Ρυθμίστε το φούρνο στο γκριλ ή στην υψηλότερη θερμοκρασία. Ανακατέψτε ξανά τις πατάτες στους χυμούς του ταψιού.
Τοποθετήστε το ταψι με τις πατάτες κάτω από το γκριλ και ψήστε μέχρι να καραμελώσουν οι πατάτες, περίπου 3 λεπτά.

Μεταφέρετε τις πατάτες σε πιατέλα σερβιρίσματος με κοτόπουλο. Τοποθετήστε το ταψί στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά.
Προσθέστε λίγο ζωμό και ανακατέψτε τα ξεραμένα υπολλειματα από τον πάτο του ταψιού (Νταγλασαρισμα).
Στραγίστε; Ρίξτε τους χυμούς με το κουταλι πάνω από το κοτόπουλο και τις πατάτες.
Από πάνω ρίχνουμε ψιλοκομμένη ρίγανη.

Καλή Απόλαυση

ΠΗΓΗ: Lynn Dalakas Midis

Προηγούμενο άρθροΡολό κολοκυθιού με κρέμα τυριού, κίτρινο τυρί και ζαμπόν
Επόμενο άρθροΠίτα πατάτας