Τυρόπιτα με γιαούρτι και μυρωδικά

800 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1/2 κιλό φέτα θρυμματισμένη

4 μεγάλα αυγά χτυπημένα

2 κ.σ. βούτυρο

800 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά

400 ml γάλα

½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο ή ματσάκι μάραθο ή δυόσμο ψιλοκομμένο

πιπέρι

δυό πρέζες μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί.Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και σταδιακά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά -τη φέτα, τα αυγά χτυπημένα, το βούτυρο, το γιαούρτι και το γάλα. Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, τα μυρωδικά και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, για να ενωθούν όλα τα υλικά. Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνειά του με την ανάποδη ενός κουταλιού. Ψήνουμε την τυρόπιτα για 1 ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει ομοιόμορφα.

Πίτα με κολοκυθάκια, πατάτες και φέτα

Υλικά:

6 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

300 γρ.  πατάτες, κομμένες σε μικρούς κύβους

1-2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

4 αυγά

2 ασπράδια αυγών

40 γρ. αλεύρι

130 γρ. φέτα θρυμματισμένη

250 γρ. κολοκυθάκια τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη

2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο σχοινόπρασο (ή δενδρολίβανο)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και λαδώνετε ένα πυρέξ. Τρίβετε τα κολοκυθάκια στο χοντρό μέρος του τρίφτη και τα βάζετε σε σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους. Ανά διαστήματα τα πιέζετε με τα χέρια τους να βγάλουν το δυνατόν περισσότερα υγρά. Τέλος τα τοποθετείτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν καλά.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι ανακατεύοντας για 1-2 λ. Προσθέτετε τους κύβους πατάτας, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε, ανακατεύοντας, το σοτάρισμα για 4 λ περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε και το σκόρδο και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.

Σε ένα μπολ χτυπάτε καλά, με σύρμα, τα αυγά προσθέτετε το αλεύρι και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν και να έχετε ένα λείο μείγμα. Ρίχνετε και τη θρυμματισμένη φέτα και ανακατεύετε με κουτάλι να ενσωματωθεί.

Τέλος προσθέτετε στο μπολ με το μείγμα αυγών και το μείγμα του τηγανιού, τα στραγγισμένα κολοκυθάκια, το σχοινόπρασο, το μαϊντανό και αλατοπίπερο και ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Ρίχνετε το μείγμα στο λαδωμένο πυρέξ, ισιώνετε την επιφάνεια και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.

Σπανακόπιτα

Υλικά:

1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

300 γραμμάρια σπανάκι

200 γραμμάρια φέτα τριμμένη

1 φλιτζάνι τσαγιού ένταμ ή γκούντα τριμμένο

2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι

2 αυγά

1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 1′-2′ το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για 4′-5′ μέχρι να μαλακώσει το σπανάκι και να απορροφηθούν όλα τα υγρά του. Κατεβάζουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και τα αυγά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα τυριά. Ρίχνουμε στο μπολ και το σπανάκι με το κρεμμύδι και προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται (περίπου 1-1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού) έτσι ώστε να έχουμε ένα σχετικά αραιό χυλό. Ρίχνουμε το χυλό σε ένα καλά λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος ή ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο, στους 180 βαθμούς, φούρνο για 45′ περίπου μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της πίτας μας. Αυτή η πίτα πρέπει να είναι αρκετά λεπτή για να γίνει τραγανή οπότε όταν μπει στο ταψί, το ύψος της δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1-1,5 εκατοστό.

Δείτε Εδω τις Επόμενες

Προηγούμενο άρθρο4 συνταγές για χειμωνιάτικες σούπες για να ζεσταθούμε όταν το κρύο είναι τσουχτερό!
Επόμενο άρθροΠως καθαρίζουμε σωστά το ψυγείο