Γαλλικό κέικ αχλαδιού

Το πεντανόστιμο γαλλικό κέικ αχλαδιού είναι το επιδόρπιο στο σπίτι σήμερα.
Είναι εύκολο και γρήγορο στην προετοιμασία και αξίζει να το δοκιμάσετε.” Καλό απόγευμα, παρέα! 🤗
Ως μέτρο χρησιμοποιώ ένα φλιτζάνι τσαγιού χωρητικότητας 250 ml.

Υλικά

Για τη ζύμη χρειάζεστε:
2 αυγά μεσαίου μεγέθους
100 γρ ζάχαρη / 1/2 κούπα /
1 κουτ βανίλια
Μια μικρή πρέζα αλάτι
150 γρ αλεύρι
2 κουτ μπέικιν πάουντερ / 7 γρ.
100 ml. γάλα
3 κ.σ. λάδι / το δικό μου είναι λίγο μεγαλύτερο /
3-4 αχλάδια μεσαίου μεγέθους / 450 γρ. / Σημασία έχει να είναι γλυκά, καλά ώριμα, όχι ξινά!

Για τη γέμιση χρειάζεστε:
80 γρ βούτυρο
3 κ.σ. ζάχαρη / 50 γρ. /
1 μέτριο αυγό

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζω τα αβγά, τη βανίλια, το αλάτι και τη ζάχαρη και τα χτυπάω με το μίξερ μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να τριπλασιαστεί σε όγκο. Χρειάστηκαν 3 λεπτά. Πρόσθεσα το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν πάουντερ και ανακάτεψα ξανά με το μίξερ. Τέλος πρόσθεσα το ανακατεμένο γάλα και το λάδι και ανακάτεψα πρώτα με αναδευτήρα κουζίνας και μετά με μίξερ για να αποφύγω ανεπιθύμητα πιτσιλίσματα.
Έπλυνα τα αχλάδια και τα έκοψα σε μισοφέγγαρα μεσαίου πάχους.
Κάλυψα τον πάτο ενός στρογγυλού ταψιού διαμέτρου 22 εκ. και ύψους 6 εκ. με χαρτί ψησίματος, το οποίο έκοψα στο ίδιο μέγεθος. Αλειψα βουτυρο και στα πλαινα. Έριξα το μισό μείγμα, τακτοποίησα σφιχτά τα αχλάδια και μοίρασα το υπόλοιπο μείγμα.

Λειάνω και έβαλα το κέικ να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου ή μέχρι να βγει στεγνή μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Όσο ψήνεται, ετοίμασα τη γέμιση. Σε χαμηλή φωτιά στο τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε την προαναμεμιγμένη ζάχαρη και το αυγό. Ανακάτεψα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει μια αραιή σάλτσα. Δεν στοχεύουμε στο βράσιμο. Χρειάστηκε λιγότερο από ένα λεπτό.
Πριν ρίξω τη σάλτσα τρύπησα το κέικ σε πολλά σημεία, έριξα και μοίρασα καλά, τρυπώντας σε αρκετά σημεία ακόμα.
Ο στόχος είναι να απορροφηθεί από το κέικ. Επέστρεψα στο φούρνο για άλλα 13-15 λεπτά. Το αφήνω να κρυώσει εντελώς και μετά κόβω το πρώτο κομμάτι.

Καλή διασκέδαση! 😋
📌Στην πραγματικότητα, δεν νομίζω ότι το τρυπημα του κέικ είχε κάποιο αποτέλεσμα και η επικάλυψη έμεινε βασικά από πάνω, κάτι που δεν είναι πραγματικά πρόβλημα.

Προηγούμενο άρθροΜπούτι αρνίσιο, με κάστανα
Επόμενο άρθροΧοιρινό Ρολό για το γιορτινό τραπέζι…με πιπεριές και μπεικον