Συστατικά

Για το μπιφτέκι:
1/3 φλιτζάνι ψωμί τριμμένο μπαγιατικο
1 αυγό
1 μικρό κίτρινο κρεμμύδι τριμμένο
1 κουταλάκι αλάτι 
1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
450 γρ άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
1 κουταλιά εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Για τα μανιτάρια :
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
220γρ μανιτάρια σε φέτες xρησιμοποιώ portobellο baby
2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες αωμό βοδινού ή νερό
αλάτι 
μαύρο πιπέρι 

Οδηγίες
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το τριμμένο κρεμμύδι (και τους χυμούς), τα ψωμιά (1/3 φλιτζάνι), το αυγό, το αλάτι (1 κουταλάκι του γλυκού) και το μαύρο πιπέρι (1/2 κουταλάκι του γλυκού).
Προσθέστε το κιμά στο μπολ και ανακατέψτε για να το συνδυάσετε με το μείγμα ψωμιού και κρεμμυδιού. Σας συνιστώ να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας για αυτό.


Διαχωρίστε το μίγμα ομοιόμορφα στα τέσσερα. Ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να πιέσετε το μίγμα του κιμά στο κάτω μέρος του μπολ και να χρησιμοποιήσετε το δάχτυλό σας για να “τραβήξετε” τις γραμμές που το χωρίζουν σε τέσσερα τεταρτημόρια. Σχηματίστε με τα χέρια σας 4 οβαλ μπιφτέκια .

Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Μόνο αφού ζεσταθεί (μετά από περίπου 2 λεπτά), προσθέστε το ελαιόλαδο (1 κουταλιά της σούπας) στο τηγάνι και κουνίστε το  για να επικαλυφθεί.
Προσθέστε τα μπιφτέκια στο  τηγάνι και μαγειρέψτε για 2 λεπτά σε κάθε πλευρά – θα πρέπει να έχουν ωραίο καφέ χρώμα. Για να έχετε το καλύτερο χρώμα, μην τα μετακινήσετε μέχρι να ξεπεράσουν τα δύο λεπτά.
Βγάλτε τα μπιφτέκια σε ένα πιατο.
Προσθέστε το βούτυρο (2 κουταλιές της σούπας) στο τηγάνι και στη συνέχεια προσθέστε τα κομμένα μανιτάρια.
Μαγειρέψτε τα μανιτάρια για 2 λεπτά, μέχρι να χρυσωθούν. Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε το αλεύρι (2 κουταλιές της σούπας) πάνω από τα μανιτάρια. Ανακατέψτε τα μανιτάρια, επικαλύψτε το καθένα στο αλεύρι και συνεχίστε να μαγειρεύετε για 1 ακόμη λεπτό.
Προσθέστε το ζωμό ή το νερό (2 φλιτζάνια), ανακατεύοντας συνεχώς για να ενσωματώσετε το αλεύρι και να το αφήστε να σιγοβράσει.
Προσθέστε τα μπιφτέκια πίσω στο μείγμα σάλτσας και σιγοβράστε,  για 5 ακόμη λεπτά, ή μέχρι να μαγειρευτούν πλήρως και η σάλτσα πήξει.

Συνοδευστε το με πουρέ πατάτας* ή ρύζι

ΠΗΓΗ: bowlofdelicious.com

*Πουρές Πατάτας

1 κιλό πατάτες
250 ml γάλα
50 γρ. βούτυρο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
μοσχοκάρυδο, σκόνη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΒΗΜΑ 1 Πλένω πολύ καλά τις πατάτες, χωρίς να τις ξεφλουδίσω και τις βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη με νερό. Αφήνω τις πατάτες να βράσουν για 20-30 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθός τους) μέχρι να μαλακώσουν. Κατά τη διάρκεια του βρασμού, τσιμπάω με ένα πιρούνι για να δω αν έχουν βράσει.
ΒΗΜΑ 2 Σουρώνω σε ένα σουρωτήρι και τις ξεφλουδίζω. Τις περνάω από πρέσα του πουρέ ή μύλο για να πολτοποιηθούν. Προσθέτω το βούτυρο, το γάλα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύω καλά.
ΒΗΜΑ 3 Αν δεν σερβίρω αμέσως, σκεπάζω με μεμβράνη η οποία εφάπτεται στην επιφάνεια του πουρέ για να αποφύγω τη δημιουργία κρούστας

Προηγούμενο άρθροΚοτόσουπα αυγολέμονο…είναι πολύ νόστιμη έτσι
Επόμενο άρθροΚότσι χοιρινό κρασάτο στη γάστρα