Πουρές πατάτας με λαχανικά

Υλικά

360 g πατάτας
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
20 g βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
3-4 κλαδάκια μπαχαρικών
100 γραμμάρια καρότα τριμμένα
100 g προσούτο ή μπεικον (ό, τι θέλετε)
240 γραμμάρια κολοκυθάκια
140 γραμμάρια ντομάτας

Επικάλυψη:
2 αυγα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαχαρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
100 ml γιαούρτι

Επιπλεόν
τυρί τριμμένο (edam, gouda …)

Παρασκευή:

1. Ξεφλουδίστε τις πατάτες, τις κόβετε σε κύκλους και τις βάζετε σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι, ρίχνουμε πάνω από νερό και βράζουμε. Κόψτε το προσουτο ή μπεικον και το τηγανίζετε σε πολύ λίγο λάδι μέχρι να γίνει τραγανό. Βγάλτε το από το τηγάNι με τρυπητη κουτάλα.
Απλά πλύνετε τα κολοκύθια, μην το ξεφλουδίσετε και κόψτε το σε κύκλους πάχους 0,5 cm. Τηγανίζουμε για λίγο σε υψηλή φωτιά, απλώς για να το καστανίσουν (και στις δύο πλευρές) Και βγάλτε τα κολοκύθια και αφήστε τα στην άκρη. Κόβουμε τη ντομάτα στη μέση και μετά κόβουμε κάθε μισό σε λεπτές φέτες.

2 Σουρώνουμε τις βραστές πατάτες και τοποθετούμε σε ένα βαθύτερο μπολ. Προσθέστε το βούτυρο και το πολτοποιήστε καλά με ένα πιρούνι όπως όταν κάνετε έναν πουρέ. Δοκιμάστε αν θέλετε να προσθέσετε περισσότερο αλάτι, στη συνέχεια προσθέστε αλεσμένο πιπέρι, χοντρό τριμμένο καρότο και ψιλοκομμένο άνηθο. Συνδυάστε τα πάντα καλά με ένα πιρούνι.

3. Λιπάνετε ένα μπολ 23cm x 15cm (ή κατά προσέγγιση μέγεθος) με λάδι. Ενεργοποιήστε το φούρνο για να θερμάνετε στους 200 βαθμούς. Με ένα κουτάλι βάλτε πουρέ πατάτας με τα συστατικά στο κάτω μέρος του μπολ και σχηματίστε μια κρούστα. Τακτοποιήστε το τηγανητό κρέας και μετά τα κολοκυθάκια και καλύψτε τα πάντα με ντομάτες.

Για την επικάλυψη χτυπήστε ελαφρά όλα τα υλικά με ένα πιρούνι και ρίξτε ομοιόμορφα τις ντομάτες. Τακτοποιήστε το τυρί στην επιφάνεια. Τοποθετήστε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου μισή ώρα, ή μέχρι να ροδίσει ελαφρώς το τυρί.

 

4. Αφήστε το τελικό πιάτο να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά, κόψτε το σε κύβους και σερβίρετε.

Καλή επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΜαγικό γλυκό – Αραβικό κεϊκ τούρτα καραμελέ
Επόμενο άρθροΜπισκότα με νιφάδες βρώμης και σταφίδες