Πρασσόπιτα με Φέτα

Συστάτικα

Άτομα 6:
6 πράσα καθαρισμένα και κομμένα σε μισοφέγγαρα
6 μικρά ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα σε φέτες
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο, για την γέμιση
Αλατισμένο και μαύρο πιπέρι,
Φέτα 450 γρ
3 αυγά, χτυπημένα
¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκια ​​μέντα
2 κουταλιές αποξηραμένο άνηθο
1 πακέτο φύλλο κρόύστας σε θερμοκρασία δωματίου
1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο
¼ φλιτζάνια τριμμένη φρυγανιά
2 κουταλιές σουσάμι

ΟΔΗΓΙΕΣ

Συνδυάστε τα πράσα, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι σε μια κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε μεσαία υψηλή φωτιά για 10  λεπτά. Ανακατέψτε συχνά για να μην καούν.
Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και μαγειρεύουμε σε υψηλή φωτιά για περίπου 3-5 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και τρίψτε την φέτα στο μείγμα. Ανακατέψτε για να συνδυάσετε έπειτα αλατοπιπερώστε.
Ρίξτε στο χτυπημένο αυγό, την μέντα και τον άνηθο.
Λαδώνετε το κάτω μέρος ενός ταψιού περίπου 20χ30.

Αφαιρέστε το φύλλο από τη συσκευασία του. Διαχωρίστε το σε 2 ίσες στοίβες. Μία θα είναι για το κάτω μέρος και η άλλη για απο πάνω. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ λίγο περισσότερο για το κάτω μέρος και λιγότερο για απο πάνω. Είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Η πίτα θα είναι ακόμα νόστιμη σε κάθε περίπτωση.
Βουρτσίστε το ταψί με λιωμένο βούτυρο ή λάδι.
Πάρτε 2-4 φύλλα από το φύλλο και τοποθετήστε τα στο ταψί και αφήστε να κρεμάσει το υπόλοιπο φύλλο έξω από το ταψί.

Ραντίστε με λίγο λιωμένο βούτυρο / λάδι πάνω από το φύλλο.
Πάρτε άλλα 2-4 φύλλα φύλλα και τοποθετήστε τα καθετα στα άλλα.
Ραντίστε τα με λίγο λιωμένο βούτυρο / λάδι.
Πάρτε 2-4 φύλλα φύλλα και τοποθετήστε τα κάτω στο κάτω μέρος του ταψιού και ραντιστε με βούτυρο / λάδι.
Πάρτε 2-4 φυλλωτά φύλλα και τα τοποθετήστε στο ταψι καθετα στα προηγούμενα, ραντιστε με βούτυρο / λάδι.
Ρίξτε όλη την γέμιση στο ταψί και το καλύψτε με το φύλλο που κρεμάτε απ’ έξω από το ταψί.
Ραντίστε με βούτυρο / λάδι.

Συνεχίστε να παίρνετε φύλλα για να βάλετε από πάνω, σφραγίζοντας τις άκρες πραγματικά καλά. Ραντίστε με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να εξαντλησετε όλα τα φύλλα.
Κόψτε την πίτα σε 12 ίσα κομμάτια και ρίξτε το υπόλοιπο βούτυρο σε όλη την πίτα. Πασπαλίστε την κορυφή με μερικούς σπόρους σησαμιού.
Ψήστε 1 ώρα ή έως ότου η πίτα χρυσοκάρει στην κορυφή και η γέμιση βράσει.
Μερικές φορές μπορεί να χρειαστούν 1 ώρα και 15 λεπτά για να είναι έτοιμη.
Αφήστε την πίτα να ξεκουραστεί τουλάχιστον 20-30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου,
έτσι ώστε η γεμίση να σφίξει και θα είναι εύκολο να κοπεί και να σερβιριστεί.

ΠΗΓΗ: dimitrasdishes.com

Προηγούμενο άρθροΤαχινόπιτα ένα ζουμερό Κέικ
Επόμενο άρθροΈνα γευστικό πρωινό με χυμό πορτοκάλι