Κοτόπουλο Λεμονάτο

Συστατικά

Κοτόπουλο και καρυκεύματα
1,6 κιλά ολόκληρο κοτόπουλο
λεμόνι, πλυμένο στην μέση κομένο
2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
40-50 g αλατισμένο βούτυρο
1 ½ κουταλιά ξηρή ρίγανη
½ κουταλιές αλάτι
½ κουταλιά γλυκιά πάπρικα
Πατάτα και καρυκεύματα
600 γρ. πατάτες καλές για ψήσιμο ή και κόκκινες πατάτες
1 κρεμμύδι, κομμένο σε 6
4 ολόκληρα σκελίδες σκόρδου, σπασμένο
¾ κουταλιά ξηρή ρίγανη
1 ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¼ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
⅓ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
¼ φλιτζάνι νερό
¼ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 ° C,.
Ξεκινήστε προετοιμάζοντας το κοτόπουλο. Ανοίξτε, το κοτόπουλο γυρίζοντας ολόκληρο το κοτόπουλο με τη σπονδυλική στήλη στραμμένη προς τα πάνω. Χρησιμοποιήστε ένα ψαλίδι ή μαχαίρι κουζίνας κόψτε τη μία πλευρά της σπονδυλικής στήλης και στη συνέχεια επαναλάβετε με την άλλη πλευρά. Αυτό λέγετε το κόψιμο της πεταλούδας και μπορεί να σας το κάνει ο κρεωπόλης

 
Μετά από αυτό χρησιμοποιήστε μισό λεμόνι και απλώς στύψτε το σε όλο το κοτόπουλο, και τριψτε το στο δέρμα του.
Αυτό απλά βοηθά στον καθαρισμό του κοτόπουλου από τυχόν υπολείμματα του κρεοπωλείου.
Στύψτε το άλλο μισό λεμόνι σε ολόκληρο το κοτόπουλο (διατηρήστε το στιμένο λεμόνι για αργότερα) και στη συνέχεια τρίψτε και με το ελαιόλαδο επίσης. Κόψτε το βούτυρο σε δύο λωρίδες περάστε το με το καρύκευμα όπως φαίνεται στην φωτό και στις δύο πλευρές, μετά σηκώστε το δέρμα όπου βρίσκεται το στήθος κοτόπουλου και τοποθετήστε το κάτω
από κάθε κάθε πλευρό.

Τρίψτε το υπόλοιπο καρύκευμα σε όλο το κοτόπουλο. Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε ένα ταψί και προσθέστε το μισό στιμένο λεμόνι κάτω από το στήθος, η φλούδα λεμονιού θα προσθέσει περισσότερη γεύση.
Κόψτε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια, περίπου 3 εκατοστά σε μέγεθος και, στη συνέχεια, προσθέστε τις στο ταψί.
Ρίξτε το σκόρδο και το κρεμμύδι και στη συνέχεια καρυκεύστε τα πάντα με ρίγανη, σκόρδο και αλάτι.


Τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το νερό και το ελαιόλαδο.
Μαγειρέψτε το κοτόπουλο και τις πατάτες ακάλυπτες, για 45-50 λεπτά.
Όταν το βγάζετε από το φούρνο αφήστε το να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά πριν φάτε και σερβίρετε με μια φρέσκια σαλάται.

ΠΗΓΗ: myfamilysfooddiary.com

Προηγούμενο άρθρο“Σπανακοτυρόπιτα” σε Κέικ
Επόμενο άρθροΚρέας Μοσχάρι με φασολάκια