Pesto με φασκόμηλο

Αυτή η σάλτσα έχει εξαιρετική γεύση και υφή. Όπως και το κλασικό πέστο βασιλικού, είναι τέλειο με ζυμαρικά αλλά και με ρύζι, βραστά ή ψητά ψάρια και ψητά ή βραστά λαχανικά, ιδιαίτερα και στις πατάτες.

Συστατικά για ζυμαρικά για 4-6 άτομα

• 10 g φασκόμηλου (25 μεσαίου μεγέθους φύλλα)
• 30 g κουκουνάρι (χωρίς κέλυφος)
• 40 γραμμάρια τυρί (3 κουταλιές της σούπας, παρμεζάνα)
• 1/2 γαρίφαλο σκόρδο
• 2 αλάτι
• 90 g ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Η προετοιμασία είναι γρήγορη και εύκολη, απλώς ακολουθείτε τις οδηγίες και προσεχετε τις ποσότητες.
Πάρτε 25 μεσαίου μεγέθους φύλλα φασκόμηλου (αν είναι τα μικρά πάρτε 30-35, αν είναι τα μεγάλα πάρτε περίπου 20). Εάν θέλετε να τα ζυγίσετε, χρειάζεστε 10 g. Κόψτε το μίσχο με τα φύλλα και τα πλένετε για λίγα λεπτά σε τρεχούμενο νερό, στη συνέχεια στραγγίστε, στεγνώστε σε ένα πανί ή ρολό κουζίνας και ψιλοκόψτε τα.
Ζυγίστε και ετοιμάστε κουκουνάρι και τριμμένο τυρί. Κόψτε το σκόρδο. Προτείνω μισή σκελίδα, αλλά μπορείτε να αυξήσετε έως και 2 σκελίδες αν σας αρέσει η μυρωδιά του. Πάρτε ένα κατάλληλο δοχείο, καλύτερα εάν ένα βάζο με το κατάλληλο καπάκι του.
Βάζουμε τα κουκουνάρια, ψιλοκομμένο φασκόμηλο, ελαιόλαδο, 2 πρέζες αλάτι και ψιλοκομμένο σκόρδο στο δοχείο. Ανακατέψτε με χαμηλή ταχύτητα για 4-5 δευτερόλεπτα με ίσες παύσεις.

 

Αυτό μειώνει στο ελάχιστο την οξείδωση του φασκόμηλου. Όταν έχετε ένα ομοιογενές και ελαφρώς κοκκώδες μείγμα, προσθέστε το τυρί παρμεζάνα, ανακατέψτε με ένα κουταλάκι του γλυκού και ανακατέψτε γρήγορα: το πέστο πρέπει να έχει ένα λεπτό αλλά ορατό κόκκο και να μην
είναι σαν κρέμα. Βάλτε το σε ένα βάζο με αεροστεγές καπάκι. Θα διαρκέσει για μια εβδομάδα στο ψυγείο και μπορεί
να καταψυχθεί με 3 μήνες ζωής στην κατάψυξη.
Μια δημοφιλής παραλλαγή γίνεται χρησιμοποιώντας στο ίδιο βάρος ψιλοκομμένων καρυδιών αντί για κουκουνάρι: η γεύση αλλάζει σημαντικά αλλά είναι εξίσου καλή και λεπτή.

Καλή Επιτυχία

ΠΗΓΗ: Piero Benigni

Προηγούμενο άρθροΚοτόπιτα….απίστευτη συνταγή
Επόμενο άρθροΝόστιμο μοσχάρι κοκκινιστό: Η συνταγή της μαμάς