Ρεβάνι, κέικ σιμιγδάλι με καρύδα και βούτυρο ή ελαιόλαδο

Συστατικά

250 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο
1 φλιτζάνι (200 γραμμάρια) ζάχαρη
6 μεγάλα αυγά, χωρισμένα (κρόκους – ασπράδια)
200 ml ελληνικό γιαούρτι
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
10 σταγόνες ουσία βανίλιας
80 γραμμάρια αποξηραμένη καρύδα
400 γραμμάρια λεπτό σιμιγδάλι
100 γραμμάρια χοντρό σιμιγδάλι
1 κουταλιά της σούπας μπεικιν παουντερ
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας περγαμόντο ή ξύσμα λεμονιού
50 γραμμάρια αμύγδαλα, λευκά
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, για να λιπανθεί το ταψί
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι, για το ταψί

Σιρόπι
3 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
1 μικρό κομμάτι κανέλα
3 σκελίδες
Ξεφλουδίστε 1 λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού (βράστε το σιρόπι για πέντε λεπτά και προσθέστε το χυμό λεμονιού στο τέλος)

Οδηγίες

Προετοιμάστε το σιρόπι και αφήστε το στην άκρη
Ανακατέψτε το χυμό λεμονιού στο γιαούρτι και αφήστε το για 10 λεπτά.
Χτυπάμε το βούτυρο με ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει, για περίπου δέκα λεπτά με υψηλή ταχύτητα.
Προσθέστε τους κρόκους έναν κάθε φορά μέχρι να ενσωματωθούν.
Προσθέστε το γιαούρτι και ανακατέψτε.
Προσθέστε βανίλια και συνεχίστε την ανάμιξη ..
Συνδυάστε τόσο σιμιγδάλι, καρύδα, ξύσμα περγαμόντου, αλάτι και μπέικιν πάουντερ.
Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών με χυμό λεμονιού μέχρι να η μαρέγκα να σφίξει. (Είναι έτοιμο όταν γυρίζετε το μπολ στο πλάι, δεν πρέπει να πέσει από το μπολ).

Σταματήστε το μίξερ και προσθέστε το σιμιγδάλι με ασπράδια αυγού, εναλλάσσοντας λίγο κάθε φορά.
Ρίχνουμε σε καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί 32 Χ 22 cm και βαθμολογήστε ελαφρά τα κομμάτια. Προσθέστε δύο ή τρία αμύγδαλα σε κάθε κομμάτι.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C και ψήστε για περίπου 45 – 50 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο σας ή μέχρι το μαχαίρι που εισάγεται στο κέντρο βγαίνει καθαρό.
Μόλις το αφαιρέσετε από το φούρνο, κόψτε τα κομμάτια που είχαν προηγουμένως χαραχθεί και ρίξτε το σιρόπι με ένα κουτάλι στην κορυφή για να βρέξετε το κέικ.

Καλή Επιτυχία

Δείτε περισσότερες ωραίες συνταγές εδώ:  kopiaste.org

Προηγούμενο άρθροΚαραμελωμένα brioches με μαρμελάδα βερίκοκου
Επόμενο άρθροΨαρόπιτα με γαρίδες και μπεσαμέλ