Ρετρό Κέικ Καραμέλα με Καρύδια

Ένα πραγματικό ρετρό κέικ φτιαγμένο από υλικά που χρησιμοποιήθηκαν πριν από μισό αιώνα. Είναι πολύ πιο νόστιμο από ό,τι φαίνεται με την πρώτη ματιά, γιατί οι κρούστες είναι πορώδεις, με αποτέλεσμα να μουλιάζουν όμορφα τη γέμιση, οπότε όλο το κέικ είναι πολύ ζουμερό.

Συστατικά:

Για τις βάσεις:
3 αυγά
190 γρ ζάχαρη
4,5 κουταλιές της σούπας βραστό νερό
4,5 κουταλιές της σούπας λάδι
120 γρ αλεύρι
150 γρ αλεσμένα καρύδια
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για κρέμα καραμέλας:
500 ml γάλα
8 κουταλιές κοφτές αλεύρι
340 γρ ζάχαρη
30 γρ βούτυρο
30 – 50 γρ σοκολάτα

Παρασκευή:

Βάση Κρουστας:
Χτυπάμε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη να ασπρίσουν και να αφρατέψουν (περίπου δέκα λεπτά). Ρίχνουμε το λάδι και το ζεστό νερό και ανακατεύουμε λίγο ακόμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με τα καρύδια και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με το χέρι να ενωθούν τα υλικά.
Αδειάζουμε τη μάζα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα διαμέτρου 20 εκ. και ψήνουμε για 40 λεπτά στους 180°C.
Ψύξτε το έτοιμο μπισκότο στη σχάρα και κόψτε σε 3 μέρη. (Μια άλλη επιλογή είναι να ψήσετε τρεις ξεχωριστές κρούστες.)

Κρέμα:
Για την κρέμα πάρτε από το παρεχόμενο γάλα όσο χρειάζεται για να ανακατέψετε το αλεύρι έτσι ώστε να έχετε ένα λείο μείγμα.
Βράζουμε το υπόλοιπο γάλα και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα για περίπου 5 λεπτά, να πήξει καλά η κρέμα.
Όταν η κρέμα έχει μισοψηθεί, σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη να λιώσει σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα αλευριού στη διαλυμένη και καραμελωμένη ζάχαρη και στη συνέχεια ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ενωθούν όλα καλά και να διαλυθεί τελείως η καραμελωμένη ζάχαρη. Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα και ανακατεύουμε.

Συναργολόγηση:
Αλείψτε την πρώτη κρούστα με κρυα κρέμα, μετά βάζετε τη δεύτερη, μετά ξανά την κρέμα, μετά την τρίτη κρούστα και τέλος αλείφετε όλο το κέικ με κρέμα, από πάνω και από το πλάι.
Διακοσμήστε όπως επιθυμείτε. Αν θέλετε να μοιάζει με κέικ αντίκα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεσμένα καρύδια και καρυδόψιχα.

Βάλτε το κέικ στο ψυγείο για μερικές ώρες, στη συνέχεια κόψτε και σερβίρετε.

Πηγή: gagaherc / coolinarika.com

Προηγούμενο άρθροΚέικ με μπισκότα με Σοκολάτα και Μπανάνα με υπέροχη κρέμα
Επόμενο άρθροΤσουρέκια Αφράτα