Ριζότο με κάστανα

Υλικά

2 μερίδες

140 γρ. ρύζι Arborio ή Carnaroli
100 γρ. κάστανα (εγώ χρησιμοποιώ προβρασμένα)
1 κ.σ. κουκουνάρι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κρεμμύδι
1 κύβο ζωμο λαχανικών
800 ml ζεστο νερό
25 γρ. βούτυρο
1 ξύλο κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο
Ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Μozzarella ή γκουντα

Οδηγίες μαγειρέματος

Για τα κάστανα:
Ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας. Κόβουμε σε κομματάκια ανάλογα με το γούστο μας.
Για το ζωμό:
Σε μικρό κατσαρολάκι βράζουμε το νερό και διαλύουμε τον κύβο. Εγώ προσωπικά το αφήνω στην χαμηλότερη θερμοκρασία για να διατηρείται
καυτό όσο φτιάχνω το ριζότο

Για το Ριζότο:
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο σε μέτρια προς υψήλη φωτιά μέχρι να καραμελώσει μαζί με το ξύλο κανέλας.
Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για 2 λεπτά περίπου ανακατεύοντας μαλακά με ξύλινη τρυπητή κουτάλα για να μην κολλήσει.
Σβήνουμε με κρασί. Μόλις εξατμιστεί το περισσότερο υγρό, προσθέτουμε 1-2 κουτάλες από το ζωμό.
Μόλις το ρύζι πιεί τον περισσότερο ζωμό ρίχνουμε άλλες 2 κουτάλες κ.ο.κ. Δεν ξεχνάμε ν ‘ανακατεύουμε με μαλακές κινήσεις για να μην κολλήσει το ρύζι.

Όταν έχουμε χρησιμοποιήσει τον μισό ζωμό, προσθέτουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι και το γαρύφαλλο, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε σταδιακά να προσθέτουμε
ζωμό μέχρι να είναι έτοιμο το ριζότο. (αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό από τον βραστήρα). Η διαδικασία διαρκεί 15-20 λεπτά.
Όταν το ρύζι είναι έτοιμο (al dente) (φροντίζω να έχει μείνει λίγο παραπάνω υγρό), το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την μοτσαρέλλα.
Xρησιμοποιήστε τη σωστή ποσότητα βουτύρου και τυριού μετακινήστε την κατσαρόλα με ημικυκλικές κινήσεις για να δημιουργήσετε μια κυματική κίνηση που θα χτυπήσει
τέλεια το ρύζι.

Καλή απόλαυση!

Προηγούμενο άρθροΧοιρινό με πράσα στον φούρνο….είναι γλύκισμα
Επόμενο άρθροΤο καλύτερο κέικ σοκολάτας στον κόσμο