Ρολό με κρέμα μασκαρπόνε και γλάσο σοκολάτας 

Υλικά:

5 αυγά
90 γρ αλεύρι
2 g ξηρή μαγιά
70 g ζάχαρης
50 ml γάλα
50 ml ηλιέλαιο
50 γραμμάρια ζάχαρης
Λίγο αλάτι

Για την κρέμα χρειαζόμαστε:
250 γρ μασκαρπόνε
100 γρ. Κρέμα γάλακτος 30-35% λιπαρά
50 γρ. Ζάχαρη άχνη

Για το γλασσο:
100 γραμμάρια καλής ποιότητας, μαύρη σοκολάτα
100 κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. βουτυρο

Μέθοδος εκτέλεσης:

Πρώτα, διαχωρίστε τα ασπραδια από τους κρόκους.
Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με αλάτι και ζάχαρη με ένα μίξερ μέχρι να αφρατέψουν (50 g ζάχαρης).
Στη συνέχεια, χτυπάμε τα ασπραδια για 1 λεπτό, μετά προσθέτουμε ζάχαρη, όχι όλη μαζί, σε 3 δόσεις και χτυπάμε μέχρι να αφρατεψουν. (70 g ζάχαρης)
Ανακατέψτε προσεκτικά το μείγμα αυγών με το μείγμα ασπραδιών με σπάτουλα, μετά προσθέστε το κοσκινισμένο αλεύρι με μαγιά, ανακατέψτε προσεκτικά τα πάντα.

Σε ξεχωριστό μπολ ανακατέψτε το γάλα με ηλιέλαιο και προσθέστε μερικές κουταλιές της σούπας και ανακατέψτε καλά, στη συνέχεια συνδυάστε τα πάντα μαζι και ανακατέψτε προσεκτικά.

Στρώστε το ταψί του φούρνου με χαρτί ψησίματος και απλώστε τη μάζα, σηκώστε το ταψί και χτυπήστε το στο τραπέζι 3 φορές για να αφήσετε τον αέρα να βγει, ψήστε στο φούρνο σε θερμοκρασία 160 βαθμούς για 25-30 λεπτά κοιτάζοντας στο φούρνο, ελέγξτε με οδοντογλυφίδα.

Για την κρέμα
Χτυπάμε την κρέμα με την ζάχαρη (η κρέμα πρέπει να είναι κρύα από το ψυγείο) και προσθέτουμε το μασκαρπόνη, ανακατεύουμε καλά.

Για το γλασσο

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπαιν Μαρί: Βάζουμε περίπου 2 – 3 εκ. νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι και βάζουμε ένα μεταλλικό μπολ από πάνω.
Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρότερα κομμάτια ή χρησιμοποιούμε σταγόνες κουβερτούρας και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος λίγη-λίγη και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.
Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και το χρησιμοποιούμε πριν να πήξει.

 

Μόλις ψηθεί το κείκ αφαιρέστε από το ταψί πάνω σε ένα συρμάτινο ράφι. Αφήστε το να κρυώσει.
Γυρίστε το κέικ σε ένα νέο κομμάτι χαρτί και απλώστε την κρέμα μασκαρπονε
Αργά και προσεκτικά, τυλίξτε το κέικ. Τυλίξτε το  σε μία μεμβρανη και διατηρήστε στο ψυγείο για να σφίξει η κρέμα.

Βγαζουμε από το ψυγείο ρίχνουμε λίγο γλασσο από πάνω. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ενώ το υπόλοιπο το διατηρούμε ζεστό σε μπαιν μαρί. Τοποθετούμε το ρολό ανάποδα σε πιατέλα και ρίχνουμε την υπόλοιπη σοκολάτα από πάνω. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι κάνουμε γραμμωτά σχέδια από πάνω.
Το ξαναβάζουμε στο ψυγείο μέχρι να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.
Το κόβουμε σε φέτες με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι.

Καλή Επιτυχία

 

Προηγούμενο άρθροCheesecake ψυγείου με μαρμελάδα φράουλα: Εύκολο και γρήγορο, χωρίς ψήσιμο.
Επόμενο άρθροΑτομικά τυρόψωμα με φέτα και βούτυρο