Σουσαμόπιτα ή Σαμόπιτα….

Η Συνταγή είναι από την σελίδα του Ακη Πετρετζίκη

Συστατικά

Για την πίτα

1 κιλό φύλλο Βηρυττού
1 κιλό σουσάμι ψημένο στον φούρνο και αλεσμένο στο μούλτι
1/2 ποτήρι του νερού ζάχαρη μέσα στο σουσάμι
1 κουταλιά σούπας κανέλα και ½ κουταλιά γαρίφαλο μέσα στο σουσάμι.
σπορέλαιο για το άλειμμα των φύλλων
Για το σιρόπι

5 ποτήρια του νερού ζάχαρη
5,5 ποτήρια νερό
1 ξυλάκι κανέλας και μοσχοκάρφια στο σιρόπι
2 βανίλιες
χυμό ½ λεμονιού

Μέθοδος Εκτέλεσης

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 5 λεπτά και προσθέτουμε στο τέλος 2 βανίλιες και χυμό μισού λεμονιού. Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Ιδανικά φτιάχνουμε το σιρόπι από την προηγουμένη και το διατηρούμε στο ψυγείο ώστε να είναι κρύο.
Στο μεγάλο ταψί του φούρνου στρώνουμε πρώτα από κάτω τέσσερα φύλλα, λαδώνοντας το καθένα, και στο τέταρτο φύλλο πασπαλίζουμε με το μείγμα σουσαμιού.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία πασπαλίζοντας μείγμα σουσαμιού ανά δύο φύλλα τα οποία λαδώνουμε ενδιάμεσα. Τελειώνουμε με τέσσερα φύλλα από πάνω.
Λαδώνουμε και το τελευταίο φύλλο και χαράζουμε σε κομμάτια τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αρχικά στους 250ο C στις αντιστάσεις πάνω κάτω και μόλις αρχίσει να ροδίζει χαμηλώνουμε στους 150ο C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1-1,5 ώρα περίπου.
Σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι μόλις βγει από τον φούρνο. Κόβουμε την άλλη μέρα!

Η Συνταγή είναι από την σελίδα του Ακη Πετρετζίκη

Προηγούμενο άρθροΨωμί από ένα χωριό της Ιταλίας χωρίς ζύμωμα (altamura)
Επόμενο άρθροΤηγανίτες με σιμιγδάλι και μέλι….Χωρίς αυγά και βούτυρο