Λαχταριστά, φουσκωτά και εύκολα χειροποίητα ντόνατς για σας που θέλετε να σκορπάτε ευχαρίστηση στους δικούς σας ανθρώπους.

Απλά με ζάχαρη, γεμιστά με σοκολάτα ή μαρμελάδα, με γλάσο ή χωρίς, οι επιλογές είναι ατελείωτες….

ΥΛIΚΑ

  • 1/4 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
  • 1 φακελάκι μαγιά 8 γρ.
  • 1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού
  • 500 γρ.  κοσκινισμένο αλεύρι
  • 2 αυγά
  • Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
  • Εξτρα ζάχαρη για την επικάλυψη (εάν θέλετε)
  • Λιωμένη κουβερτούρα για την επικάλυψη (εάν θέλετε)

 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Πρώτα πρέπει να ενεργοποιήσετε  τη μαγιά. Σε ένα μικρό μπολ βάζετε τη μαγιά, λίγη ζάχαρη και λίγο νερό χλιαρό (όχι καυτό) και αφήνετε στην άκρη για λίγα λεπτά μέχρι η μαγιά να αρχίζει να αφρίζει.

Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά για να γίνουν αφράτα. Προσθέτετε την ενεργοποιημένη μαγιά, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το γάλα, το αλάτι και την τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού. Χτυπάτε με το μίξερ να ανακατευτούν καλά. Στο τέλος, ρίχνετε το αλεύρι και ζυμώνετε τη ζύμη μέχρι να γίνει λεία και απαλή δηλ. μια μαλακιά μπάλα που θα πρέπει όμως να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.

Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα άλλο μπολ, το οποίο έχετε λαδώσει,  τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε ένα ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί (περίπου 2 ώρες).

Τοποθετείτε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνετε λίγο για να ξεφουσκώσει. Με τον πλάστη ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο με πάχος 1 εκ. περίπου. Με στρογγυλό κουπ πατ, με διάμετρο περίπου 8 εκ., (ή με ένα ποτήρι) κόβετε στρογγυλούς δίσκους ζύμης. Με ένα μικρότερο κουπ πατ, με διάμετρο περίπου 2,5 εκ. (ή με ένα καπάκι μπουκαλιού) κάνετε τρύπα στο κέντρο κάθε δίσκου. Πλάθετε τα κομμάτια ζύμης που σας περίσσεψαν σε μπάλα, την ανοίγετε σε φύλλο και κόβετε κι άλλα ντόνατς.

Αφού τοποθετήσετε τα ντόνατς σε λαμαρίνες τις οποίες έχετε στρώσει με λαδόκολλα (θα βοηθήσει η λαδόκολλα να τα ρίξετε στο τηγάνι)  σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε σε ζεστό σημείο για περίπου 45 λεπτά ακόμα. Βάζετε σε ένα μπολ κανέλα και ζάχαρη.

Ζεσταίνετε το λάδι για τηγάνισμα σε βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα.

Με τη βοήθεια του χαρτιού, ρίχνετε ένα ένα τα ντόνατς σε καυτό λάδι και τηγανίζετε για 3 λεπτά, αναποδογυρίζοντάς τα ώστε να ροδίσουν και από την άλλη.

Αφαιρέστε τα ντόνατς από το καυτό λάδι και αφήστε να στραγγίσουν στο απορροφητικό χαρτί. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να τα περάσετε από την κανέλλα και την ζάχαρη  ή να τα βουτήξετε στη λιωμένη κουβερτούρα.

Μπορείτε επίσης να παίξετε με την διακόσμηση (ανάλογα τη διάθεσή σας) βάζοντας διάφορα χρώματα και στιλ, π.χ πραλίνα με μπισκότο, κρέμα βανίλια με άχνη, μαρμελάδα κ.τ.λ

 

Σίγουρα θα τα λατρέψετε!!!

Δοκιμάστε τα!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΤυρόψωμα λαχταριστά με παρμεζάνα
Επόμενο άρθροΤΟ ΠΟΙΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΕΙΚ ΛΑΜΙΓΚΤΟΝ(Lamingtons) από την ΤΖΕΝΗ ΤΣΑΝΑΚΤΣΙΔΟΥ!!!