Σιροπιαστά Μηλοπιτάκια 

Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou

Χωρίς υπερβολή, τα σιροπιαστά μηλοπιτάκια αποτελούν ύμνο στην ελληνική ζαχαροπλαστική! Η τραγανή κρούστα αγκαλιάζει τρυφερά κομμάτια μήλου, σιγοβρασμένα σε σιρόπι με άρωμα κανέλας και βανίλιας, δημιουργώντας μια ακαταμάχητη γευστική εμπειρία.

Υλικά

2 κιλά Μήλα τριμμένα
1 Μεγάλο Κυδώνι τριμμένο
80 γρ Καστανή ζάχαρη
10 γρ Κανέλα και λίγο Γαρύφαλλο
60 γρ Σταφίδες
1 βανίλια
200 γρ Καρύδια τριμμένα
125 γρ Βούτυρο Αγελαδινό λιωμένο
450 γρ Φύλλο κρούστας

Για το Σιρόπι (Βράσιμο 12 λεπτά απο τον Βρασμό)
500 γρ Νερό
600 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανίλια
1 ξυλάκι κανέλας
3 γαρύφαλλα
150 γρ χυμό λεμόνι
7 γρ Ροδόνερο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ξεκινάμε αρχικά ξεφλουδιζοντας τα μήλα τα τρίβουμε στον τρίφτη από τη χοντρή πλευρά τα αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όπου έχω προσθέσει νερό και λίγο στημένο λεμόνι για να μη μαυρίσουν μέχρι
να ξεκινήσουμε τη συνταγή
Στην συνέχεια προσθέτω το υλικό έκπληξη και τρίβω ένα κυδώνι για να δώσει περισσότερη γεύση και άρωμα στα μηλοπιτάκια μας
Έπειτα αδειάζω και σουρώνω τα τριμμένα μήλα και το κυδώνι τα πιέζω ώστε να φύγει η περιττή υγρασία και τα βάζω σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά
Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη την κανέλα τις βανίλιες και τις σταφίδες ανακατεύουμε πολύ καλά σοτάρουμε τα μήλα για περίπου 15 λεπτά ώστε να φύγει όλη η υγρασία και σε αυτή τη φάση προσθέτουμε
τα τριμμένα καρύδι.
Αφού έχουν περάσει τα 15 λεπτά σουτάροντας τα μήλα έχουν μείνει εντελώς στεγνά αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε σε ένα μπολ μέχρι να τα χρειαστούμε

Πάμε να φτιάξουμε μηλοπιτάκια μας παίρνουμε ένα ταψί με διαστάσεις 34χ25 για το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας και το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο
σε όλη την επιφάνεια του Έπειτα προσθέτουμε άλλο ένα φύλλο κρούστας από πάνω κάνοντας την ίδια διαδικασία
Αφού έχουμε τελειώσει το βουτυρωμα στα δύο φύλα παίρνουμε με το κουτάλι το μείγμα που έχουμε φτιάξει με τα μήλα και το προσθέτουμε επάνω στο φύλλο σε μακρόστενη λωρίδα
στην αρχή του φύλου, τυλίγουμε το φύλλο σε ρόλο και το τοποθετούμε μέσα στο βουτυρωμένο ταψί
Συνεχίζω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα με τα μήλα μας
Κόβουμε ελαφρώς τα μηλοπιτάκια μας με ένα μαχαίρι σε ότι μέγεθος επιθυμεί ο καθένας και τα βουτυρώνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο που περίσσεψε
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου μία ώρα μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα

Λίγο πριν βγάλουμε τα μηλοπιτάκια από το φούρνο πάμε να φτιάξουμε το σιρόπι όπου βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και τα βράζουμε για 12 λεπτά από το σημείο βρασμού
Ετοιμα ψημένα τα μηλοπιτάκια μας με χρυσοκίτρινο χρώμα που έχουνε πάρει τα σιροπιάζουμε ζεστά όπως είναι με το καυτό σιρόπι και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς τα πασπαλίζω
προαιρετικά με τριμμένο φυστίκι υγιεινής που ταιριάζει απίστευτα

Προηγούμενο άρθροΡολό με μοσχαρίσιο κιμά…Είναι αρωματικός και νόστιμος.
Επόμενο άρθροΜηλόπιτα σε τηγάνι