Τα Πασχαλινά κουλουράκια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης, φέρνοντας στο σπίτι μας αρώματα και γεύσεις που μοιραζόμαστε με αγαπημένα πρόσωπα.

Η παρασκευή τους αγγίζει τα όρια ιερής τελετουργίας, με μεράκι και αγάπη να ζυμώνονται . Η μυρωδιά της φυτίνης που λιώνει στο φούρνο, η τραγανή υφή και η γλυκιά επίγευση με άρωμα βανίλιας ή μαστίχας, συνθέτουν μια ακαταμάχητη γευστική εμπειρία.

Υλικά:

  • 8 αυγά (παγωμένα από το ψυγείο)
  • 1 φακελάκι αμμωνία
  • 500γρ. ζάχαρη
  • 3 κάψουλες βανίλιες
  • 250γρ. φυτίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1/2 ποτήρι του κρασιού φρέσκο γάλα
  • 1 φαρινάπ
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη, τις βανίλιες και την φυτίνη μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά.
  2. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα και προσθέτουμε την αμμωνία. Ανακατεύουμε μέχρι να φουσκώσει και το γάλα να ειναι χλιαρό (προσοχή, να μην καεί η αμμωνία).
  3. Προσθέτουμε το μίγμα γάλακτος-αμμωνίας στο μείγμα των αυγών και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το φαρινάπ και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
  5. Προσοχή: Μην προσθέσετε πολύ αλεύρι, η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη.
  6. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
  7. Πλάθουμε τα κουλουράκια σε σχήμα της αρεσκείας μας (παραδοσιακά σε σχήμα δαχτυλιδιού ή “πλεξούδες”).
  8. Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  9. Αλείφουμε τα κουλουράκια με αραιωμένο κρόκο αυγού.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  11. Αφήνουμε τα κουλουράκια να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε.

H συνταγή είναι της κας Maria Tsirmpa

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε στα κουλουράκια σας ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού για extra άρωμα.
  • Αντί για φυτίνη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βούτυρο.
  • Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα!