Τα Πασχαλινά κουλουράκια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παράδοσης, φέρνοντας στο σπίτι μας αρώματα και γεύσεις που μοιραζόμαστε με αγαπημένα πρόσωπα.
Η παρασκευή τους αγγίζει τα όρια ιερής τελετουργίας, με μεράκι και αγάπη να ζυμώνονται . Η μυρωδιά της φυτίνης που λιώνει στο φούρνο, η τραγανή υφή και η γλυκιά επίγευση με άρωμα βανίλιας ή μαστίχας, συνθέτουν μια ακαταμάχητη γευστική εμπειρία.
Υλικά:
- 8 αυγά (παγωμένα από το ψυγείο)
- 1 φακελάκι αμμωνία
- 500γρ. ζάχαρη
- 3 κάψουλες βανίλιες
- 250γρ. φυτίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1/2 ποτήρι του κρασιού φρέσκο γάλα
- 1 φαρινάπ
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει)
Εκτέλεση:
- Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη, τις βανίλιες και την φυτίνη μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα και προσθέτουμε την αμμωνία. Ανακατεύουμε μέχρι να φουσκώσει και το γάλα να ειναι χλιαρό (προσοχή, να μην καεί η αμμωνία).
- Προσθέτουμε το μίγμα γάλακτος-αμμωνίας στο μείγμα των αυγών και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το φαρινάπ και τα προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
- Προσοχή: Μην προσθέσετε πολύ αλεύρι, η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
- Πλάθουμε τα κουλουράκια σε σχήμα της αρεσκείας μας (παραδοσιακά σε σχήμα δαχτυλιδιού ή “πλεξούδες”).
- Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Αλείφουμε τα κουλουράκια με αραιωμένο κρόκο αυγού.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Αφήνουμε τα κουλουράκια να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε.
H συνταγή είναι της κας Maria Tsirmpa
Συμβουλές:
- Μπορείτε να προσθέσετε στα κουλουράκια σας ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού για extra άρωμα.
- Αντί για φυτίνη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βούτυρο.
- Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα!