Σκορδόψωμο στο τηγάνι με ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

Υλικά

1/2 φλιτζάνι (120 ml) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ή περισσότερες, ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο ​​θυμάρι ή 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ​​δεντρολίβανο ψιλοκομμένο ή 1 κουταλάκι αποξηραμένο
1/4 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο ​​τριμμένο μαύρο πιπέρι
1 φλιτζάνι (235 ml) ζεστό νερό
2 1/4 κουταλάκια του γλυκού ενεργή ξηρή μαγιά (1 πακέτο)
1/4 κουταλάκι του γλυκού μέλι
2 1/2 φλιτζάνια (315 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ψωμί
1/2 κουταλάκι του γλυκού ψιλό θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα μέτριο τηγάνι ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και το μαύρο πιπέρι.
Τοποθετήστε το τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 5 με 10 λεπτά ή μέχρι να αρωματιστεί, αλλά πριν ροδίσει το σκόρδο. Αφήνω στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε το ζεστό νερό, τη μαγιά και το μέλι. Ανακατέψτε μερικές φορές και αφήστε το να καθίσει για 5 λεπτά.

Προσθέστε 1 φλιτζάνι από το αλεύρι και ένα 1/4 φλιτζανιού από το μείγμα σκόρδου-ελαιολάδου στο μπολ με τη μαγιά και το μέλι. Ανακατεύουμε 3 με 4 φορές μέχρι να υγρανθεί το αλεύρι.
Αφήστε το να καθίσει για άλλα 5 λεπτά.
Ανακατεύουμε το υπόλοιπο 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και το αλάτι. Όταν ενωθεί η ζύμη, μεταφέρετε σε αλευρωμένη σανίδα και ζυμώστε 10 με 15 φορές μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα μεγάλο λαδωμένο μπολ, σκεπάζετε με μια ζεστή, υγρή πετσέτα και αφήνετε να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
(Είναι καλύτερο να αφήσετε τη ζύμη να φουσκώσει σε ένα πιο ζεστό μέρος της κουζίνας σας).

Ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μαντεμένιο τηγάνι 25 εκ ή στρογγυλό ταψί  και απλώστε το σε όλη την επιφάνεια και προς τα πάνω από τις πλευρές.
Μεταφέρετε τη ζύμη στο ταψί, και τεντώστε την απαλά για να γεμίσει το ταψί.
Σκεπάζουμε το ταψί με μεμβρανη το αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για μιάμιση ώρα ή ξανά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη.
Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να κάνετε λακκάκια στη ζύμη και στη συνέχεια περιχύστε την κορυφή με τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας μείγμα σκόρδου-ελαιόλαδου. Πασπαλίζουμε με θαλασσινό αλάτι.

Όταν τελειώσετε, θερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
Επιλογή: τοποθετήστε μερικές ελιές Καλαμών στα λακκάκια πριν τις ψήσετε. Ή, προσθέστε λεπτές φέτες κρεμμύδι επικαλυμμένο με ελαιόλαδο. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, 15 με 20 λεπτά.

Αφήστε να κρυωσει και σερβιρετε

Προηγούμενο άρθροΓεμιστά “τσουρεκάκια”…τα οποία δεν μπορείτε να μην τα φτιάξετε.
Επόμενο άρθροΣπιτική Πάστα Φλώρα