Σνιτσελ Μορχαράκι παρμεζάνα

Χρειάζεσαι για το κρέας:

100 γρ. τριμμένη φρυγανιά ή γαλέτα
100 γρ. σιμιγδάλι καλαμποκιού
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ξύσμα από 2 λεμόνια
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1-2 αβγά, χτυπημένα ελαφρά
6 σνίτσελ x 130 γρ. το καθένα (χτυπημένα ελαφρά με τον μπάτη)
100 γρ. τριμμένο τυρί (κίτρινο, πικάντικο και ότι σου αρέσει ή έχεις) και 150 γρ. τριμμένη παρμεζάνα, ανακατεμένα.

Αν ετοιμάσεις σπιτική Napolitana χρειάζεσαι:
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 μέτριο (καφετί) κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
140 γρ. πελτέ τομάτας
½ ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο (αν έχεις σε γλάστρα όσο να γεμίσεις ½ φλιτζάνι)
800 γρ. τοματίνια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. ρίγανη
1 κ.σ. βασιλικό (ξερό) – αν δεν έχεις θα βάλεις ακόμα 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο

Αν δεν σερβίρεις το πιάτο με ζυμαρικά και προτιμήσεις να συνοδέψεις με λαχανικά
χρειάζεσαι:

2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 ματσάκι σέσκουλα
250 γρ. baby σπανάκι
4-5 μικρά και λεπτά καρότα που θα κόψεις στη μέση ή στα τέσσερα κατά μήκος (αν βρεις στον μανάβη baby καρότα — σπάνιο — να πάρεις 2 ματσάκια
Φέτες λεμόνι για το σερβίρισμα

Διαδικασία:

Ανακατεύεις την τριμμένη φρυγανιά με τo σιμιγδάλι, τον μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού
σε ένα μεγάλο μπολ. Αλατοπιπερώνεις και ανακατεύεις καλά.
Χρησιμοποιείς τρία βαθιά πιάτα για να βάλεις ξεχωριστά το αλεύρι, τα αβγά που θα
χτυπήσεις ελαφρά και, στο τελευταίο, το μείγμα με την τριμμένη φρυγανιά.
Στεγνώνεις καλά το μοσχαράκι, πασπαλίζεις με αλεύρι (να πάει παντού) τινάζεις ελαφρά
να φύγει το πλεόνασμα και, στη συνέχεια, βυθίζεις το κρέας στο αβγό και στην τριμμένη
φρυγανιά. Ακουμπάς σε ένα δίσκο και βάζεις στο ψυγείο για τουλάχιστον 20 λεπτά ή
μέχρι την ώρα που θα τα μαγειρέψεις.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζεις την Napolitana (αν αγοράσεις έτοιμη θα παραλείψεις αυτό το βήμα
αλλά θα την ζεστάνεις λίγο πριν την χρησιμοποιήσεις – μπορείς να βάλεις το βάζο στον
φούρνο μικροκυμάτων — χωρίς το καπάκι, αν είναι γυάλινο ή πλαστικό ή σε bain-Marie). Σε αυτήν την περίπτωση παραλειπεις τις 2 απο κάτω πραγράφους.

Βάζεις μια μέτρια κατσαρόλα στο μάτι, πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει
προσθέτεις το λάδι και μόλις ζεσταθεί προσθέτεις το κρεμμύδι που θα σοτάρεις για
5 λεπτά μέχρι να μαραθεί. Προσθέτεις το σκόρδο που θα σοτάρεις για μισό λεπτό και στη συνέχεια τον πελτέ τομάτας. Ανακατεύεις καλά και σιγοψήνεις για 3 περίπου λεπτά μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει το κρεμμύδι.

Προσθέτεις τα ψιλοκομμένα τοματάκια, μαζί με τον φρέσκο βασιλικό, την ρίγανη και
τον ξερό βασιλικό (ή λίγο ακόμα φρέσκο) ανακατεύεις καλά και αφήνεις το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα. Προσθέτεις αλατοπίπερο δοκιμάζεις και προσθέτεις ότι άλλο χρειάζεται. Σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο για να κρατηθεί ζεστή η σάλτσα.

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°C και στρώνεις δύο ταψιά ή το ταψί του φούρνου
ή 2 pyrex με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετείς επάνω τα έτοιμα σνίτσελ που πρώτα θα ψεκάσεις με λίγο λάδι (και από τις δύο πλευρές. Φουρνίζεις για 10 λεπτά.
Γυρίζεις το κρέας και βάζεις πάνω από το κάθε κομμάτι μπόλικη σάλτσα Napolitana που θα πασπαλίσεις με τα τριμμένα τυριά. Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Συνεχίζεις το φούρνισμα για ακόμα 8 λεπτά μέχρι να λιώσει και να ροδίσει από πάνω το τυρί.
Αποσύρεις το κρέας από τον φούρνο και θα το αφήσεις να σταθεί για 8-10 λεπτά.

Εν τω μεταξύ ανάβεις το grill και βάζεις σε ένα ταψί, κοντά στο grill, τα καρότα
που θα ψεκάσεις πολύ καλά ή θα περάσεις με ένα πινέλο με ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
Ψήνεις τα καρότα για 10-12 λεπτά (τα γυρίζεις ενδιαμέσως για να ροδίσουν από όλες τις πλευρές μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε αρκετά.

Όση ώρα ψήνονται τα καρότα βάζεις πάνω σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι, μόλις
κάψει το λάδι προσθέτεις το κρεμμύδι που θα σοτάρεις για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια θα προσθέσεις τα σέσκουλα και το σπανάκι. Μαγειρεύεις, ανακατεύοντας κάθε τόσο για 5 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να μαραθούν τα πράσινα. Αλατοπιπερώνεις και σερβίρεις σε κάθε πιάτο ένα σνίτσελ, μερικά καρότα και λίγα πράσινα.
Πασπαλίζεις με λίγο ελαιόλαδο, 2-3 φέτες λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΠΗΓΗ: https://yourcookingpartner.wordpress.com/

Προηγούμενο άρθροΓλυκό Τρούφα ή Μυρμηγκάτο
Επόμενο άρθροΚουραμπιέδες αστέρια