Το μεσημεριανό γεύμα μας σήμερα – Δεν είναι κλασικό ελληνικό γεύμα αλλά είναι ψάρι και είναι καλό!

Σολωμός ψητός σε γλασο μελιού

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Έως 1 κιλό σολομός χωρίς δέρμα – θερμοκρασία δωματίου
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
3 κουταλιές σάλτσα σόγιας
5 κουταλιές μέλι
1 κουταλιά της σούπας νιφάδες κόκκινου πιπεριού – προαιρετικά, αν σας αρέσει η γλυκιά και
πικάντικη γεύση, αν δεν σας αρέσουν οι νιφάδες πιπεριού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεσμένο
μαύρο πιπέρι
4 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
4 κουταλιές μουστάρδας Ντιζόν
2-3 λεμόνια

Εκτέλεση

Προετοιμάστε τη μαρινάδα
1. Σε ένα μπολ ανακατέψτε ελαιόλαδο, λιωμένο βούτυρο, σάλτσα σόγιας, μέλι, ψιλοκομμένο σκόρδο, καστανή ζάχαρη, μουστάρδας Ντιζόν και νιφάδες κόκκινου πιπεριού (προαιρετικό ή αλεσμένο μαύρο πιπέρι). Ανακατέψτε τα πάντα καλά και δοκιμάστε το – αν προτιμάτε πιο γλυκιά σάλτσα – προσθέστε μέλι, αν είναι πολύ γλυκό – προσθέστε λίγο σάλτσα σόγιας και λίγο μουστάρδα. Κάντε το με το γούστο σας.

2. Κόψτε τα λεμόνια σε λεπτές φέτες και τοποθετήστε τα στο κάτω μέρος ενός βαθιού ταψιού.
3. Πάνω στις φέτες λεμονιών τοποθετήστε τον σολομό χωρίς δέρμα και ρίξτε τη μαρινάδα πάνω από το σολομό, καλύψτε το με πλαστικό περιτύλιγμα και αφήστε το να μαρινάρεται στο ψυγείο 1 – 1 ½ ώρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ρίχνουμε μαριναδα μία ή δύο φορές – έτσι η κορυφή του σολομού καλύπτεται πάντα με μαρινάδα.
4. Βγάλτε το σολομό από το ψυγείο και περιμένετε 15-20 λεπτά για να πάρετε τη θερμοκρασία δωματίου – έτσι μαγειρεύεται ομοιόμορφα.
5. Ρυθμίστε το φούρνο σας στο γκριλ και προθερμάνετε για 5 λεπτά – ο φούρνος πρέπει να είναι ζεστός!
6. Τοποθετήστε το ταψί στο φούρνο και σχάρα / ψήνουμε για 15 λεπτά.
7. Μετά από 15 λεπτά βγάλτε το ταψί και βρέξτε πάι τον σολομό με τη σάλτσα μαρινάδας.
8. Τοποθετήστε ξανά το ταψί στο φούρνο για άλλα περίπου 15 λεπτά ή μέχρι το πάνω μέρος του σολομού να ροδίσει. (Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από το πάχος του σολομού σας.)

Σερβίρετε με άγριο ρύζι, λαχανικά, πουρέ πατάτας ή σαλάτα.

Καλή Ορεξη! ❤️

ΠΗΓΗ: Katerina Anagnostopoulou

 

Προηγούμενο άρθροΣουβλάκια μαριναρισμένα με μέλι & ψητά λαχανικά
Επόμενο άρθροΤυρόπιτα αφράτη και γρήγορη