Υλικά

2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως (μέγεθος του Τοστ), ψημένο
60 ml γάλα ή νερό
680g άπαχο βοδινό κιμά
1 μικρό λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
2 μεσαία αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού ξηρής ρίγανης
1/2 φλιτζάνι Μαϊντανό ψιλοκομμένο 
Αλατοπίπερο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Για την κόκκινη σάλτσα

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 μεσαίο λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
1/2 φλιτζάνι ξηρό κόκκινο κρασί
850 γρ Κονσέρβα σάλτσα ντομάτας (που είναι 2 κουτιά)
1 φύλλο δάφνης
3/4 κουταλάκια Κυμινο
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρης
Αλατοπίπερο

ΟΔΗΓΙΕΣ

Σε ένα μικρό μπολ, τοποθετήστε το φρυγανισμένο ψωμί και καλύψτε με γάλα (ή νερό) για να μουλιάσει. Όταν το ψωμί είναι καλά εμποτισμένο, στίψτε το τελείως και βγάλτε το γάλα ή το νερό εάν υπάρχει.
Μεταφέρετε το ψωμί σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης. Προσθέτουμε το κιμά και τα υπόλοιπα συστατικά.

Ζυμώνουμε καλά μέχρι να συνδυαστούν καλά. Καλύψτε το μείγμα κρέατος και βάλτε στο ψυγείο προς το παρόν.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Ενώ ο φούρνος θερμαίνεται, ετοιμάστε τη σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα ή σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει αλλά να μην καπνίσεi. Προσθέστε τα κρεμμύδια και μαγειρέψτε για 3 λεπτά περίπου. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για ένα λεπτό, ανακατεύοντας τακτικά. Τώρα προσθέστε το κόκκινο κρασί και μαγειρέψτε μέχρι να μειωθεί το κρασί στο 1/2, στη συνέχεια προσθέστε σάλτσα ντομάτας, φύλλο δάφνης και υπόλοιπα συστατικά σάλτσας. Αφήστε το να βράσει και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 15 λεπτά.


Προετοιμάστε ένα πυρέξ και ελαφρά λαδώστε το κάτω μέρος με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Βγάλτε το μείγμα κρέατος από το ψυγείο. Βρέξτε τα χέρια σας και πάρτε με το χέρι περίπου 2 ½ κουταλιές της σούπας του μείγματος κρέατος και διαμορφώστε σε επιμήκεις κεφτεδάκια (σε σχήμα πεπονιού). Θα πρέπει να φτιάξετε 15 έως 16 κεφτεδάκια περίπου. Βάλτε τα  κεφτεδάκια στο ταψάκι ψησίματος και απο πάνω ρίξτε  τη σάλτσα (βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει το φύλλο δάφνης από τη σάλτσα.)


Τοποθετήστε το ταψί στη μεσαία σχάρα του θερμαινόμενου φούρνου. Ψήστε για 40 έως 45 λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτούν καλά τα κεφτεδάκια (ελέγξτε  για να βεβαιωθείτε ότι η σάλτσα δεν είναι στεγνή και εάν χρειάζεται, προσθέστε λίγο νερό στο κάτω μέρος του ταψιού).
Αφαιρέστε από το φούρνο και προσθέστε ραντίζοντας ελαιόλαδο, γαρνίρετε με μαϊντανό και σερβίρετε πάνω σε ρύζι μπασμάτι.

Προηγούμενο άρθροΚανελόνια με Κιμά και Κρέμα Γάλακτος
Επόμενο άρθροΡυζάκι Λεμονάτο νοστιμότατο….είναι ιδιαίτερο