Χιουνκιαρ με πουρέ μελιτζάνας

Η αρμονία του κόκκινου κρέατος και της μελιτζάνας παρουσιάζεται με τη συνταγή χιουνκιαρ.
Μπορείτε να ευχαριστήσετε τους καλεσμένους σας με μια από τις πιο ιδιαίτερες συνταγές της Προύσας. Εδώ είναι οι λεπτομέρειες…

Υλικά

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
6 μελιτζάνες σε κύβους
1 κρεμμύδι
3 κουταλιές της σούπας το λάδι μας
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί τσένταρ
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
2 φλιτζάνια κρύο γάλα
1,5/2 λίτρο ζεστό νερό
2 κουταλιές της σούπας το λάδι μας
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε το κρέας σε κύβους. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ζεστό νερό πάνω από το κρέας. Αφήνουμε να πάρει μια βράση μέχρι να αλλάξει το χρώμα του κρέατος.
Βγάζουμε το βρασμένο κρέας από την κατσαρόλα, το πλένουμε με κρύο νερό και το αφήνουμε στην άκρη.
Ψιλοκόβουμε 1 κρεμμύδι σε κυβάκια. Παίρνουμε 3 κουταλιές της σούπας λάδι στην κασταρολα και το ζεσταίνουμε και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε κύβους μέχρι να πάρουν ροζ χρώμα. Στη συνέχεια, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας και ανακατέψτε μια ή δύο φορές.
Βάζουμε το στραγγισμένο κρέας στην κατσαρόλα και το ανακατεύουμε καλά με τον πελτέ ντομάτας.
Προσθέστε ζεστό νερό λίγο πάνω από το κρέας και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, ελέγχοντας αν το κρέας είναι ψημένο ή όχι, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Πουρες μελιτζανας:

Βάλτε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε άλλη κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι. Όταν ζεσταθεί το λάδι, προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι και τηγανίζουμε μέχρι να βγει η μυρωδιά του αλευριού.
Κόβετε σε κύβους τις μελιτζάνες που ψήνατε προηγουμένως στο φούρνο και τις ξεφλουδίσατε. Στη συνέχεια, προσθέστε τις ψιλοκομμένες μελιτζάνες στο αλεύρι που καβουρδίζετε και ανακατεύετε.
Προσθέστε 2 ποτήρια κρύο γάλα στις μελιτζάνες και συνεχίστε το ανακάτεμα ανακατεύοντας. Αφού προσθέσετε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, πασπαλίζετε 1 ποτήρι τριμμένο τσένταρ.
Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να καλύψουν τον πάτο της κατσαρόλας. Έτσι η σάλτσα σας θα είναι έτοιμη.

Απλώστε τη σάλτσα που ετοιμάσατε στο πιάτο σερβιρίσματος, βάλτε το κρέας και ρίξτε μερικές κουταλιές από τη σάλτσα πάνω στο κρέας και σερβίρετε ζεστό.

Σημείο κλειδί
Μπορείτε να κάνετε το κρέας πιο μαλακό, βράζοντας το κρέας σε ζεστό νερό προηγουμένως και στραγγίζοντας το σε κρύο νερό. Η μεγαλύτερη δυσκολία του πουρέ είναι κατά τη διαδικασία του ψησίματος, θα πρέπει να προσέχετε να μην υπερ-καβουρδιστεί το αλεύρι.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΓαλακτομπούρεκο….δείτε το μυστικό της κρέμας
Επόμενο άρθροΦοντάν χαλβάς με ταχίνι….δες την δε θα το μετανιώσεις