ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Για τα σουτζουκάκια
2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως 
1/4 έως 1/3 φλιτζάνι 60 ml γάλακτος ή νερού
680 g άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
2 μεσαία αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κύμινο
1/2 κουταλάκι ξηρή ρίγανη
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 φλιτζάνι / 17 γρ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλατοπίπερο
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Για την κόκκινη σάλτσα

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 μεσαίο κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, κιμά
1/2 φλιτζάνι / 120 ml ξηρού κόκκινου κρασιού
850 gr κονσέρβα σάλτσα ντομάτας 
1 φύλλο δάφνης
3/4 κουταλάκια / 1.77 γρ σκόνη κύμινο
1/2 κουταλάκι / 1.3 γραμμάριο κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού 2 γραμμάρια ζάχαρης
Αλατοπίπερο

ΟΔΗΓΙΕΣ

Σε ένα μικρό μπολ, τοποθετήστε το φρυγανισμένο ψωμί και καλύψτε με γάλα (ή νερό) για να μουσκέψει καλά. Όταν το ψωμί είναι μαλακό και καλά εμποτισμένο, στέιψτε το να φύγει το υγρό τελείως και πετάξτε το υπόλοιπο γάλα ή νερό εάν υπάρχει.
Μεταφέρετε το ψωμί σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης. Προσθέτουμε τον κιμά και τα υπόλοιπα συστατικά για τα σουτζουκάκια.

Ζυμώνουμε καλά μέχρι να συνδυαστούν καλά. Καλύψτε το μείγμα του κιμά και βάλτε στο ψυγείο.


Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Ενώ ο φούρνος θερμαίνεται, ετοιμάστε τη σάλτσα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει αλλά να μην καπνίσει. Προσθέστε τα κρεμμύδια και μαγειρέψτε για 3 λεπτά περίπου. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για ένα λεπτό, ανακατεύοντας τακτικά. Τώρα προσθέστε το κόκκινο κρασί και μαγειρέψτε ωσότου μειωθεί κατά περίπου 1/2, στη συνέχεια προσθέστε την σάλτσα ντομάτας, φύλλο δάφνης και υπόλοιπα συστατικά της σάλτσας. Φέρτε το σε βρασμό, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 15 λεπτά.


Προετοιμάστε ένα μεγάλο ταψί και ελαφρά λαδώστε το κάτω μέρος με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Αφαιρέστε το κιμά από το ψυγείο. Βρέξτε τα χέρια σας και πάρτε περίπου 2 ½ κουταλιές της σούπας του μείγματος κιμά και διαμορφώστε τα σουτζουκάκια (σε οωειδές σχήμα). Θα πρέπει να έχετε 15 έως 16 κεφτεδάκια. Βάλτε τα κεφτεδάκια στο ταψί από πάνω ρίξτε τη σάλτσα (βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει το φύλλο δάφνης από τη σάλτσα.)
Τοποθετήστε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου. Ψήστε για 40 έως 45 λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτούν καλά τα κεφτεδάκια (ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι η σάλτσα δεν είναι στεγνή και εάν χρειάζεται, προσθέστε λίγο νερό στο κάτω μέρος του ταψιού).
Αφαιρέστε από το φούρνο και προσθέστε λίγο λάδι. Γαρνίρετε με μαϊντανό και σερβίρετε πάνω από ρύζι ή κριθαράκι.

Σημειώσεις: Το ψημένο ψωμί είναι αυτό που κάνει αυτά τα κεφτεδάκια επιπλέον ζουμερά. Μην τo παραλείψετε αυτό. Αν χρειαστεί, χρησιμοποιήστε ψωμί και χωρίς γλουτένη.

Προηγούμενο άρθροΚέικ Μελιού με 3 συστατικά (Μέλι-Αυγά-αμύγδαλο)
Επόμενο άρθροΤα Τυροψωμάκια με τα δύο Τυριά