Συστατικά

2,5 lt ζωμό κοτόπουλου κατά προτίμηση σπιτικός*
3 φλιτζάνια μαγειρεμένο κοτόπουλο
1/2 κουταλιού κλωστή κρόκος (προαιρετικά)
Αλάτι και λευκό πιπέρι
2/3 φλιτζάνι ρύζι για σούπα
1 φλιτζάνι / 240 ml ελληνικού λευκού κρασιού
Χυμό λεμονιού απο 1 1/2 λεμόνι
5 αυγά χωρισμένα σε ασπραδια κρόκους                                                        Ψιλοκομμένο μαϊντανό, σχοινόπρασο και / ή άνηθο, για γαρνίρισμα

Οδηγίες
Βάλτε το ζωμό να βράσει και προσθέστε το ρύζι με τις ινες του κρόκου. Σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά, ή μέχρι το ρύζι να είναι τρυφερό.
Κάντε το κοτόπουλο σε κομματάκια και προσθέστε στη σούπα. Προσθέστε το λευκό κρασί και συνεχίστε να μαγειρεύετε άλλα 6 με 7 λεπτά. Προσθέστε το χυμό λεμονιού στη σούπα και ανακατέψτε.
Κάντε το αυγολέμονο: Τοποθετήστε τα ασπράδια αυγών σε ένα μεταλλικό κύπελλο, εάν θα τα χτυπήσετε το χέρι ή στο μπολ ενός μίξερ με ένα εξάρτημα χτυπήματος. Χτυπήστε με μεσαία ταχύτητα και στη συνέχεια ελαφρά υψηλότερη ταχύτητα, μέχρι να σχηματιστεί μια σκληρή μαρέγκα.

Σε ένα χωριστό, μεταλλικό μπολ, χτυπάτε τους κρόκους μέχρι να κρεμώσουν. Ρίξτε προσεκτικά την μαρέγκα στους κρόκους. Πάρτε μια κουταλιά από το ζωμό σούπα, προσέξτε να μην πιάσει κανένα ρύζι, και προσθέστε το στο μείγμα των αυγών σε ένα πολύ αργό αλλά σταθερό ρυθμό, χτυπώντας έντονα όλη την ώρα. Επαναλάβετε με μια δεύτερη κουτάλα. Ρίξτε αυτό το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα, κουνηστε γύρω γύρω την κατσαρόλα έτσι ώστε να παεί ομοιόμορφα το μείγμα των αυγών, ρίξτε αλάτι και πιπέρι ή επιπλέον χυμό λεμονιού, γαρνίρετε με κάποιο βότανο και σερβίρετε.

Προηγούμενο άρθρο22 Μυστικά κόλπα μαγειρικής που σας εξοικονομούν χρήματα
Επόμενο άρθροΠατάτες με λουκάνικο στο φούρνο!