Σπανακοτυρόπιτα

Απαραίτητα υλικά:

1 πακέτο κρούστες πίτας,
500 γρ τυρί
1 κεσεδάκια γιαούρτι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
500 γρ σπανάκι
4 αυγά
Λάδι,
20 γρ βούτυρο

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι. Είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιήσετε το baby σπανάκι γιατί δεν έχει χοντρά κοτσάνια (που αφαιρώ).
Κόβουμε το σπανάκι και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο λάδι. Σοτάρουνε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Το σπανάκι
θα συρρικνωθεί σημαντικά μετά το σοταρισμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, το γιαούρτι (με διαλυμένη σόδα) και
το τυρί. Στραγγίζουμε καλά το σπανάκι και το προσθέτουμε στο μείγμα της πίτας. Ανακατεύουμε καλά.

Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και αρχίζουμε να τακτοποιούμε τα φύλλα.
Ρίχνουμε μερικές σταγόνες λάδι στο πρώτο φύλλο και απλώνουμε με ένα κουτάλι. Απλώνουμε το μείγμα στην κρούστα και τυλίγουμε σε ρολό.
Τυλίγω 2 φύλλα κάθε φορά γιατί χρησιμοποιώ τις πιο λεπτές και αλλιώς σπάνε. Τυλίγουμε το πρώτο ρολό στο κέντρο.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τις τυλίγουμε γύρω από την πρώτη.
Όταν γεμίσουμε το ταψί, βάζουμε κομμάτια βούτυρο σε διάφορα σημεία της ζύμης. Το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί.
Ο χρόνος ψησίματος είναι διαφορετικός ανάλογα με το φούρνο, αλλά ψήνουμε για τουλάχιστον 35 λεπτά.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.

Σημείωση: Οι περισσότερες άλλες μάρκες φύλλων είναι αρκετά λεπτές και τυλίγουμε 2 φύλλα τη φορά.
Σημείωση 2: Για μένα το μπιφτέκι ροδίζει μετά από περίπου 30 λεπτά, αλλά δεν έχει ψηθεί τελείως μέσα, οπότε σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω για άλλα 20 λεπτά. Αυτό είναι αυστηρά ατομικό ανάλογα με τον φούρνο.

Προηγούμενο άρθροΓλυκό του Κουταλιού Πεπόνι
Επόμενο άρθροΣαλάτα ψαριού