Σπανακοτυρόπιτα στριφτή σε σπιτικό φύλλο

Σπανακοτυρόπιτα στριφτή σε σπιτικό φύλλο είναι ένα πλήρες νόστιμο και
υγιεινό γεύμα για κάθε ώρα της ημέρας γνωστό και ως το πιάτο του φτωχού

Υλικά

για το Φύλλο
1 κιλό αλεύρι μπλε γοχ
2 κουταλιές ξύδι
1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
1 ποτήρι νερό περίπου, θα το δείτε μέχρι να γίνει ζύμη μαλακια να μην κολλάει στα χέρια.
Βγάζει 10 μεγάλα φύλλα.

Γέμιση
1 1/2 κιλό σπανάκι ( το καθαρίζουμε, το πλένουμε, το στραγγίζουμε,
το αλατίζουμε και το στίβουμε να Βγάλει τα πολλά υγρά του)
ή εναλλακτικά 1 κιλό κατεψυγμένο.
3 μεγάλα κρεμμυδια ψιλοκομμένα και αν θέλουμε βάζουμε και φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο
4 αυγά
250 γρ φέτα
1 φλυτζάνι λάδι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε τα κρεμμυδια, το σπανάκι μέχρι να κατεβει λίγο σε όγκο. Κατεβάζουμε απο τη φωτιά και ρίχνουμε τον άνηθο,αλάτι πιπέρι και μολις κρυωσει λίγο ακόμα βάζουμε τα αυγά και το τυρί.

Λαδώνουμε μια λαμαρίνα και έχουμε χωρίσει τη ζύμη σε 10 κομμάτια. (Ο αριθμός του τύπος των φύλλων της κάθε πίτας διαφέρει ανάλογα με τον τύπο και τη γέμιση υπάρχουν πίτες με δυο χοντρά φύλλα αλλά και με 6 8 12 15 ή ακόμη και 40. Όσο περισσότερα φύλλα ζητάει μία πίτα τόσο πιο λεπτά πρέπει να είναι. Οι γλυκιες πίτες συνήθως φτιάχνονται με πιο
λεπτά φίλα )

Ανοίγουμε ένα μεγάλο Φύλλο κάθε φορά και αφού το λαδώσουμε καλά βάζουμε 5 κουταλιές γέμιση κατα μήκος το φύλου. Τυλίγουμε ρολό και τοποθετούμε στη λαμαρίνα. Λαδώνουμε καλά κάθε Φύλλο που βάζουμε και ιδιαίτερα στα πλαΐνα που θα ακουμπησει το επομενο για να ψηθούν καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου στους 175 βαθμούς

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΠατάτες σε γάστρα ή σε ταψί
Επόμενο άρθροΡολό Πατάτας γεμιστό με σπανάκι ανθότυρο κιμά και σάλτσα ντομάτας