Σπανακόπιτα

Υλικά

για την Ζύμη
3 1/2 φλιτζάνια απλό αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1 1/2 έως 2 ποτήρια νερό (285 ml)
Λιωμένο βούτυρο και ελαιόλαδο για το βούρτσισμα της ζύμης.

Γέμιση
300g Σπανάκι μωρών ψιλοκομμένο
200g φέτα
200 γραμμάρια Ricotta
3 αυγά

Εκτέλεση

Ζυμη

Σοτάρετε το σπανάκι σε μια κατσαρόλα με βούτυρο μέχρι να μαλακώσει. Αφήστε να κρυώσει.
Σε ένα μπολ τρίβουμε τη φέτα, προσθέτουμε το σπανάκι , τα αυγά, ρίκοτα και ανακατεύουμε
με ένα πιρούνι.

Λιωμένο βούτυρο και ελαιόλαδο για το βούρτσισμα της ζύμης

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι και το ελαιόλαδο.
Προσθέστε λίγο νερό κάθε φορά και ανακατεύεται μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
Μόλις γίνει αυτό, τοποθετήστε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε. (περίπου 10 λεπτά)
Αφήστε τη ζύμη να ηρεμήσει για μισή ώρα πριν ξεκινήσετε.

Διαχωρίστε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη (1 φύλλο για από πάνω και 1 για το κάτω μέρος)
Πασπαλίστε με αλεύρι την επιφάνεια εργασίας (πάγκος) και αρχίστε να ανοίγετε τη ζύμη(φύλλο).
Μόλις ανοίξετε το φύλλο χρησιμοποιώντας μια βούρτσα ζύμης, βουρτσίστε με λιωμένο βούτυρο. Κόψτε έναν κύκλο στο κέντρο της ζύμης και κόψτε τον γύρω από τον κύκλο


Προσθέστε το κάθε ένα από τα πλευρικά βουτυρωμένα κομμάτια με την όψη προς τα κάτω στο κέντρο της ζύμης ένα προς ένα και  βουτυρώστε. 


Αφήστε ένα κομμάτι να τα καλύψετε
Τοποθετήστε το σε ένα αλευρωμένο πιάτο και βάλτε στο ψυγείο για 5 λεπτά ακριβώς αρκετό χρόνο για να σκληρύνει το βούτυρο.
Επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία με το δεύτερο φύλλο
Μόλις γίνει αυτό, ανοίξτε κάθε φύλλο στο μέγεθος του ταψιού.
Τοποθετήστε ένα φύλλο ζαχαροπλαστικής στο κάτω μέρος του ταψιού.
Ρίξτε την γέμιση και ψιλοβρέξτε με βούτυρο.


Προσθέστε το επάνω φύλλο ,πιέζοντας και ανοίγοντας για να σχηματίσετε τις άκρες.
Βουρτσίστε με λιωμένο βούτυρο.


Ψήνετε στον φούρνο 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
Αφήστε να κρυώσει πριν κόψετε.

Καλή Επιτυχία

Κορμός Σοκολάτας

 

Spanakopita.

Dough
3 1/2 cups plain flour
2 tablespoons olive oil
Pinch of salt
1 1/2 to 2 glasses water (285 ml glass)

Method

In a bowl add flour pinch of salt and olive oil.
Add the water a little at a time and combine until a dough forms.
Once this is done place the dough onto floured surface and kneed. (about 10 minutes)
Allow the dough to rest for half an hour before rolling out.

Divide the dough into 2 equal portions (1 Pastry sheet (filo) for the top and 1 for the bottom)
Sprinkle flour on working surface (bench) and start to roll out the dough.
Once dough is rolled out using a pastry brush, brush with melted butter.
Cut a circle in the centre of the pastry and cut around the circle (See photo No 2)
Add each of the side pieces buttered side face down to the centre of the pastry one by one and butter. (See photo No 3)
Leave one piece to cover
Place onto a floured plate and refrigerate for 5 minutes just enough time for the butter to harden.
Repeat the above process with second Pastry sheet. (filo)
Once this is done roll out each Pastry sheet to the size of your baking tray.
Place one pastry sheet on the bottom of the buttered baking tray.
Add spinach feta ricotta and egg filling and drizzle with butter.
Add the top pastry sheet, tuck and roll to form the edge.
Brush with melted butter.
Bake in fan forced oven 180 degrees until golden brown.
Allow to cool on a wire rack before cutting.

Filling

300g Baby Spinach chopped
200g Dodoni feta
200g Ricotta
3 eggs

Sauté spinach in a pan with butter until it softens. Allow to cool.
In a bowl crumble feta, add ricotta eggs spinach and mix with a fork.

Melted butter and olive oil for brushing the pastry.

Good Luck

 

Προηγούμενο άρθροΤαλιατέλες σουφλέ υπέροχες !!!!
Επόμενο άρθροΚοτόπουλο με λαχανικά…του παγκοσμίου φήμης Loi Estiatorio στο Μανχάταν