Καραμέλα ή παστέλι ξηρών καρπών

Υλικά

1½ – 2 κούπες μείγμα ξηρών καρπών και σουσάμι 

1 φλιτζάνι ζάχαρη,
1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη,
60 γρ βούτυρο,
1 πρέζα κανέλα και
1 πρέζα αλάτι.

Εκτέλεση

Καβουρδίζω τους ξηρούς καρπούς σε αντικολλητικό σκεύος για περίπου 1,5 ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία (4/10) ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να χάσουν όλη τους την υγρασία και να γίνουν τραγανά και εύγευστα.
Αν δω ότι τα αμύγδαλα αρπάζουν κατά το ψήσιμο, χαμηλώνω την φωτιά γιατί δεν θα πρέπει να μαυρίσουν, μόνο να ροδίσουν.
Μόλις είναι έτοιμα τ’ αφήνω στην άκρη για να ετοιμάσω την καραμέλα.

Βουτυρώνω δύο φύλλα λαδόκολλας και τα κρατάω στην άκρη για αργότερα.

Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, την αφήνουμε να λιώσει, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε σιγά σιγά, Ρίχνω τους ξηρούς καρπούς και τα ανακατεύω να καλυφθούν καλά. Μεταφέρω αμέσως όλο το ζεστό μείγμα πάνω στην μία λαδόκολλα,
τοποθετώ την άλλη από πάνω και με τον πλάστη πιέζω να ισοπεδωθεί η επιφάνεια τους. Αφαιρώ την λαδόκολλα και με ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι κόβω σε μερίδες.
Οι καραμελωμένοι ξηροι καρποί ή παστέλι τρώγονται αμέσως αφού η καραμέλα κρυώνει και στερεοποιείται πολύ γρήγορα.

Καλή Απόλαυση

ΠΗΓΗ: Rafi Yousif

Προηγούμενο άρθροΤηγανίτες με ανθότυρο…της αγαπημένης Γιαγιάς μου
Επόμενο άρθροΤυρόπιτα με τυρί φιλαδέλφεια 😋