Σπιτική σάλτσα τομάτα

Συνταγή Helen Dimi

Το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνουμε είναι να βρούμε καλής ποιότητας ντοματάκι,ώριμο αλλά γερό και σφιχτό…Έτσι θα χρειαστεί να κατέβουμε στην λαική αγορά ή να έρθουμε σε επαφή με έναν παραγωγό ο οποίος θα μας το φέρει στο σπίτι μας! Ανάλογα πόσο πολυπληθής είναι η οικογένεια μας,και πόσο συχνά φτιάχνουμε φαγητά με σάλτσες θα υπολογίσουμε και τα κιλά που θα αγοράσουμε.Μια καλή αρχή είναι με 30 κιλά.
Θα χρειαστούμε και δύο πολυκόφτες ή multi εις διπλούν γιατί ο ένας υπάρχει κίνδυνος να μας καεί αν τον ζορίσουμε.

Υλικά

3 κιλά ντοματάκια ώριμα ( Ντοματάκια ποικιλίας Roma)
1 κουταλιά σούπας κοφτή αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά 3 κιλά ντοματάκια ώριμα τα περνάμε από τον πολυκόφτη ο οποίος τα διαλύει καλά και τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα να βράσουν.
Προσθέτουμε 1 κουταλιά σούπας κοφτή αλάτι για τα 3 κιλά, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να βράσουν μέχρι να πιουν καλά τα υγρά τους.
Όπως είναι καυτή η σάλτσα μας την βάζουμε προσεκτικά σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα είτε μικρά είτε ενός κιλού. Τα κλείνουμε ερμητικά με καπάκια που κι αυτά έχουμε αποστειρώσει,και τα τοποθετούμε ανάποδα σε ένα δίσκο μέχρι να κρυώσουν καλά.

Την άλλη μέρα ελέγχουμε αν τα βάζα μας έχουν κλείσει καλά.Σε περίπτωση που κάποιο δεν έκλεισε,και μας ανοίγει βράζουμε εκ νέου την σάλτσα μας.και κάνουμε και πάλι την διαδικασία αποστείρωσης, Αυτά που δεν ανοίγουν είναι έτοιμα για αποθήκευση,έχουν σφραγίσει.

Σημείωση/
1]Σύμφωνα με το πόσο συχνά μαγειρεύουμε φαγητά με σάλτσα τομάτας υπολογίζουμε περίπου και πόσα κιλά χρειάζεται να ετοιμάσουμε.
2]Τα διατηρούμε όλο τον χρόνο σε δροσερό μέρος.
3]Για να ανοίξουμε ένα σφραγισμένο βάζο σάλτσας χωρίς να χαλάσουμε το καπάκι του,αρκεί για λίγο να το βάλουμε ανάποδα πάνω στο ζεστό μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας μας.
4)Σε δίαιτα μονάδων δεν θα βάλουμε λάδι στην σάλτσα μας,διότι θα μας εμποδίζει μετά στην παρασκευή των φαγητών μας,θα μετράμε μια επιπλέον μονάδα. Το αλάτι και μόνο που έχει αρκεί για την συντήρηση της ντομάτας!

Καλή επιτυχία!

Προηγούμενο άρθροΜια συνταγή για σπιτική πίτα χωρίς τη… βάσανο του φύλλου
Επόμενο άρθροΤο απόλυτο Cheesecake