Σπιτική σφολιάτα σε βούτυρο.

Η προετοιμασία είναι διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει, αλλά το αποτέλεσμα θα ξεπεράσει τις προσδοκίες σας. Μια τέτοια ζύμη μπορεί να παρασκευαστεί την προηγούμενη μέρα, να καταψυχθεί και να χρησιμοποιηθεί αν χρειαστεί.

Υλικά: (μπορείτε να πάρετε μικρότερη ποσότητα)

Αλεύρι – 900 g + 1 κουτ. αλάτι
Βούτυρο – 600 g
Αυγό – 1
Κρύο νερό – 400 ml
Ξύδι – 2 κουταλιές της σούπας.
Επιπροσθέτως:
Μαρμελάδα δαμάσκηνο, ή οποιαδήποτε άλλη που αντέχει τη θερμοκρασία κατά το ψήσιμο

Παρασκευή:

Προσθέστε στο βούτυρο (θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου).
2-3 κ.σ. αλεύρι (παίρνουμε από τη συνολική ποσότητα του αλευριού) και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί (θα έχουμε μια κρέμα).

Αλατίζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέστε αυγό, νερό. Παιρνουμε 1 κουταλιά της σούπας από την κρέμα και προσθέτουμε επίσης στο αλεύρι. Ζυμώνουμε τη ζύμη. Όταν η ζύμη αρχίσει να είναι ομοιογενής, προσθέτουμε το ξύδι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει ελαστική η ζύμη. Χωρίζουμε την κρέμα σε τρία ίσα μέρη.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα λεπτό στρώμα. Λιπάνετε όλη την επιφάνεια με ένα μέρος της κρέμας βουτύρου.

Το διπλώνουμε 4 φορές σε μορφή φακέλου.

Φροντίστε να ακολουθήσετε τη σειρά. Το βάζουμε σε δίσκο ή πιατέλα, το τυλίγουμε σε σακούλα και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Θα επαναλάβουμε αυτή τη διαδικασία άλλες 2 φορές (τρεις φορές συνολικά).

Για τελευταία φορά ανοίγουμε ξανά τη ζύμη σε μια στρώση με πάχος περίπου. 5 mm. Κόβουμε τη ζύμη σε ορθογώνια περίπου Τετράγωνα 10*7 cm, ή 7*7 cm (προτείνω, αν είναι δυνατόν, να ζεστάνετε τη λάμα του μαχαιριού πριν κόψετε τη ζύμη.

Σε κάθε παραλληλόγραμμο απλώνουμε την γεμιση και το διπλώνουμε στη μέση Σε κάθε τετράγωνο απλώνουμε και την γεμιση και τα διπλώνουμε σε τρίγωνο. Ψήνουμε στους 190 βαθμούς περίπου. 15-20 λεπτά. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ζάχαρη άχνη.

Πολυ Νόστιμο.

Η Συνταγή είναι της Erika Oszuszki 

Προηγούμενο άρθροΚέικ Μελιού
Επόμενο άρθροΜελιτζανοκεφτεδες της μαμάς