Ρατατούι με λαχανικά 

Υλικά
1 μέτρια μελιτζάνα

1 γλυκιά πιπεριά
3 ντομάτες
2 μέτρια κολοκυθάκια
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι
κλωνάρι δεντρολίβανου
2-3 κλωναράκια θυμάρι
1-1,5 κουτ ζαχαρη
1-2 κ.σ. μεγάλο. χυμό λεμονιού
2-3 κ.σ. μεγάλο. ελαιόλαδο
άλας
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Βήμα 1
Ξεφλουδίστε τις σκελίδες σκόρδου και ψιλοκόψτε. Πλένουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, τα στεγνώνουμε και τα κόβουμε σε κύβους ίδιου μεγέθους 1×1 εκ. Αφαιρούμε τα φύλλα από τα κλωνάρια του θυμαριού.
Βήμα 2
Σε ένα φαρδύ, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι, τσιγαρίζουμε το σκόρδο μόλις βγάλει άρωμα, προσθέτουμε τη μελιτζάνα, αλατίζουμε ελαφρά. Τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας ή ανακινώντας συνεχώς, 3-4 λεπτά. Μεταφέρετε τη μελιτζάνα σε ξεχωριστό μπολ αφήνοντας το τηγάνι στη φωτιά.

Βήμα 3
Βάζουμε το κρεμμύδι στο τηγάνι, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο λάδι, τσιγαρίζουμε, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τα φύλλα θυμαριού, ανακατεύουμε, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά. Φροντίστε τα λαχανικά να ροδίσουν ομοιόμορφα αλλά να μην καούν.

Βήμα 4
Όταν τσιγαριστούν τα κρεμμύδια και τα κολοκυθάκια μέχρι να μισοψηθούν, προσθέστε τις τηγανητές μελιτζάνες, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τις γλυκές πιπεριές. Ανακατευουμε. Προσθέστε ζάχαρη και χυμό λεμονιού.

Δοκιμάζουμε για αλάτι και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται. Πιπερώνουμε, ανακατεύουμε και βάζουμε ένα κλωνάρι δεντρολίβανο πάνω στα λαχανικά. Σκεπάζουμε με ένα καπάκι, μαγειρεύουμε για άλλα 5-7 λεπτά στη χαμηλότερη φωτιά.

Βήμα 5
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα λαχανικά κάτω από το καπάκι να μουλιάσουν στις γεύσεις για 5-7 λεπτά.

Σερβίρετε το ρατατούιγ ζεστό ή κρύο.

Προηγούμενο άρθροΜακαρόνια στο φούρνο με χρυσή κρούστα
Επόμενο άρθροΤραγανά Δαχτυλίδια Κρεμμυδιού (onion rings)