Σπιτικό Ψωμί 💞💞💞

Τραγανό έξω και αφράτο μέσα, όπως μου αρέσει 😋😋😋

Συστατικά :

450 γρ αλεύρι 0
150 γρ αλεύρι 1
420 Νερό (70%)
4g φρέσκια μαγιά μπύρας
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
12 γρ Αλάτι.

Μέθοδος:

(Εγώ χρησιμοποίησα το μίξερ βάσης, αλλά μπορείτε να το κάνετε και με το χέρι φυσικά.)
Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό.
Βάζουμε τα αλεύρια στο μίξερ, ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά όλο το νερό και το μέλι και δουλεύουμε με τον σπειροειδή γάντζο για να απορροφήσει καλά το νερό.
Προς το τέλος προσθέτουμε το αλάτι και τέλος το λάδι, ζυμώνουμε για τουλάχιστον δέκα λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη για 30 λεπτά και μετά συνεχίζουμε με τις ενισχυτικές πτυχώσεις της ζύμης.
Κάνετε 3 γύρους ζυμώσεις – πτυχώσεις κάθε 30 λεπτά, προσέχοντας να τις σφραγίζετε καλά, τυλίγετε και σκεπάζετε τη ζύμη κάθε φορά.
Στο τέλος το τοποθετούμε σε ένα δοχείο με καπάκι ή διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε να φουσκώσει στο φούρνο σβηστό με το φως αναμμένο για 2 ώρες και μετά το βάζουμε στο ψυγείο να ωριμάσει για 12 ώρες.

Βγάζουμε το δοχείο από το ψυγείο και κάνουμε άλλο ένα γύρο διπλώνοντας τις σφραγίζοντας καλά, δίνουμε το σχήμα του ψωμιού, το τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με καθαρό πανί, το αφήνουμε να φουσκώσει για άλλη μια ώρα.

Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το φούρνο στους 230° με το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε για να ψήσετε το ψωμί και την κατσαρόλα με το νερό στον πάτο του φούρνου.
Πασπαλίζουμε το ψωμί με αλεύρι και κάνουμε κοψίματα.
Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και τοποθετείτε πάνω του το ψωμί με όλη τη λαδόκολλα και ψήνετε στο κεντρικό μέρος.
Αντίθετα, τοποθετήστε ένα αλουμινόχαρτο στο πάνω μέρος του φούρνου για να μην σκουρύνει αμέσως το ψωμί.
Ψήνουμε στους 230° για 15 λεπτά.

Αφαιρέστε το νερό και το αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε ξανά στους 200° για 35 λεπτά.
Βάλτε τη λειτουργία αερα 180° και μαγειρέψτε άλλα 10 λεπτά με την πόρτα ανοιχτή ελαχιστα.
Σβήνουμε και αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά στο φούρνο με μισάνοιχτη την πόρτα, μετά αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα.

Σπιτικό Ψωμί

H Συνταγή είναι από το Katja in cucina

Προηγούμενο άρθροΤα κεκάκια της Άνοιξης
Επόμενο άρθροΣιροπιαστή σοκολατόπιτα από το τετράδιο των συνταγών