Τσιαπάτα

Είναι νόστιμο ψωμί, με τραγανή κρούστα εξωτερικά, μαλακή ψίχα εσωτερικά που έχει μεγάλες τρύπες, σα το ελβετικό τυρί. Απλά το αγαπάμε. Η ονομασία του στα ιταλικά σημαίνει “παντόφλα”, εξαιτίας του σχήματος της

Υλικά

400 γρ. αλεύρι
300 γρ. νερό 25°C
7 γρ. Αλάτι
40 γρ. Ελαιόλαδο
2 γρ. ξηρή μαγιά

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάλτε νερό 25°C, ξηρή μαγιά και το λάδι, αναμείξτε και προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι. Δουλέψτε το μιγμα για 5-6 λεπτά, μέχρι να γίνει ομοιογενές. Όλη την διαδικασία, μπορείτε να την κάνετε και με ένα καλό μίξερ. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 45 λεπτά. Βουτάμε τα χέρια σε νερό διότι η ζύμη είναι κολλώδης. Διπλώνουμε τη ζύμη στην μέση απαλά και απο τις 4 πλευρές .
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 3 φορές ενω ενδιαμεσα σε καθε φορά την αφήνουμε να ξεκουραστει 30 λεπτα. Φροντίζουμε να μη ζυμώνουμε έντονα για να διατηρηθεί ο όγκος και οι χαρακτηριστικές τρύπες που έχει η τσιαπάτα.

Αδειάζουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια. Ισιώνουμε προσεκτικά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια (σταυρό). Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Αδειάστε τα κομμάτια τη ζύμη, σε απόσταση τη μία από την άλλη. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 20-30 λεπτά.
Αλευρώνουμε από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε ταψι στρωμένο με χαρτι ψησίματος, στους 220° C για περίπου 20΄- 25΄
Απολαύστε την τσαπατα ακόμη ζεστή, είναι υπεροχή!

Καλή Επιτυχία

 

Προηγούμενο άρθροΧοιρινή Τηγανιά με κρεμμύδια
Επόμενο άρθροΓαλακτομπούρεκο….δείτε το μυστικό της κρέμας