Μπατζίνα Με Κολοκύθι και Φέτα

Η Μπατζίνα είναι μια πίτα χωρίς φύλλο με καταγωγή από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Την αναφέρουν ως «τεμπέλικη πίτα» γιατί δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την προετοιμασία της ζύμης – μπορεί να γίνει γρήγορα και εύκολα. Τα τριμμένα κολοκυθάκια, η κρεμώδης φέτα και τα αυγά κάνουν την πίτα απίστευτα υγρή, με τον άνηθο και τον δυόσμο να προσθέτουν φρεσκάδα και γεύση.
Είναι σημαντικό να έχετε το σωστό πάχος της πίτας σας. Δεν το θέλετε πολύ πηχτό, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε το σωστο μέγεθος του ταψιου που έχει καθοριστεί για να εξασφαλίσετε μια υπέροχη χρυσή κρούστα και τέλεια σταθεροποιημένη γέμιση.

Συστατικά

600 γρ κολοκυθάκια χοντροτριμμένα
Νιφάδες θαλασσινού αλατιού και φρεσκοτριμμένο λευκό Πιπέρι
4 αυγά
1 μεγάλη χούφτα δυόσμο φύλλα, ψιλοκομμένα
μικρή χούφτα άνηθου, ψιλοκομμένα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε φέτες
200γρ φέτα θρυμματισμένη
ψιλοτριμμένο ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, συν έξτρα για το ράντισμα
200 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
80 γρ (1⁄2 φλιτζάνι) σουσάμι, για πασπάλισμα

Εκτέλεση

1 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C (με αέρα). Λαδώνουμε ένα ταψί 25 εκ. x 30 εκ.
2 Ρίχνουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια με μια πρέζα αλάτι, τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά. Στύβουμε την υπερβολική υγρασία από τα κολοκυθάκια.
3 Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, το δυόσμο, τον άνηθο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τη φέτα, το ξύσμα λεμονιού, το ελαιόλαδο και μια πρέζα αλάτι και λευκό πιπέρι και ανακατεύουμε να ενωθούν. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να έχουμε ένα πηχτό χυλό.

4 Πασπαλίζουμε το μισό σουσάμι πάνω από τη βάση του έτοιμου ταψιου, μετά ρίχνουμε με κουτάλι το κουρκούτι και απλώνουμε ομοιόμορφα. Περιχύστε με ελαιόλαδο (ή χρησιμοποιήστε σπρέι λαδιού αν προτιμάτε) και πασπαλίστε με το υπόλοιπο σουσάμι.
5 Ψήνουμε για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η πίτα. Αφήστε λιγο να κρυωαει και σερβίρετε ζεστή. Φυλάσσετε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο έως και τρεις ημέρες και ξαναζεστενετε
πριν το σερβίρετε αν θέλετε.

Μπατζίνα Με Κολοκύθι και Φέτα

Καλή Απόλαυση

Η Συνταγή είναι της Helen Tzouganatos

Προηγούμενο άρθροΚουσάφι….απ το Αϊβαλί της Μ.Ασίας
Επόμενο άρθροΜπαχαράτο Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες (σύμφωνα με την συνταγη της θείας Μαρίας)