Ροξάκια σε σχήμα πλεξούδα

Υλικά

1 κιλό αλεύρι περίπου
1 ποτήρι νερού σπορέλαιο
1 ποτήρι νερού
1 μπέικιν
8 γρ μαγιά
2 βανίλιες
4 αυγά
6 κουταλιές της σούπας κακάο

Σιρόπι
5 ποτήρια ζάχαρη
6 ποτήρια νερό
και λίγο λεμόνι

Εκτέλεση

Χωρίζουμε τα υλικά στη μέση για να φτιάξουμε δύο ζύμες μία λευκή και μία με κακάο

Αναμειγνύουμε την μαγιά με το χλιαρό νερό.
Σε ένα σκεύος βάζουμε το αλεύρι, τα αυγό, την ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το σπορέλαιο, την μαγιά, την βανίλια και ανακατεύουμε να γίνει ζύμη.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για την σκούρα ζύμη με την μόνη διαφορά ότι βάζουμε και το κακάο.
Όταν οι ζύμες είναι έτοιμες τις πλάθουμε σε κορδόνια και τα κάνουμε πλεξούδα.
Τα γυρίζουμε ελαφρώς, τα πλάθουμε και τα τυλίγουμε με τον τρόπο που σας δείχνουμε.


Τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι που να πάρουν χρυσαφί
χρώμα.
Βράζουμε το νερό μαζί με την ζάχαρη για 5 λεπτά και όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τις βανίλιες.
Σιροπιάζουμε όσο το γλυκό μας είναι καυτό με κρύο-θερμοκρασία δωματίου σιρόπι.
Σερβίρουμε τουλάχιστον μετά από 6 ώρες.

ΠΗΓΗ: Βαρβαρα Χριστοφοριδου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Ροξάκια σιροπιαστά

 

Ροξάκια σιροπιαστα

Συστατικά

Υγρό μείγμα
270γρ ηλιέλαιο
315γρ γάλα
36γρ ζάχαρη
8γρ μαγιά νωπή
150γρ αυγά

Λευκή ζύμη
500γρ Αλεύρι
1 βανίλια
519γρ Υγρό μίγμα

Σοκολατένια ζύμη
340γρ αλεύρι
60γρ κακάο
1γρ γαρύφαλλο
3γρ κανέλα
40γρ καρύδια
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
260γρ Υγρό μίγμα

Για το σιρόπι
800γρ ζάχαρη
1 λίτρο νερό
1 ξύλο κανέλας
Μισό πορτοκάλι
2 καρφάκια γαρύφαλλο
1κγ μέλι

Εκτέλεση

Βήμα 1: Κάνουμε πρώτα το σιρόπι για να είναι κρύο πριν το σιρόπιασμα. Από το σημείο του βρασμού μετράμε 4’

Βήμα 2: Ετοιμάζουμε το υγρό μίγμα διαλύοντας πρώτα την μαγιά στο γάλα και προσθέτοντας έπειτα τα υπόλοιπα υλικά

Βήμα 3: Ετοιμάζουμε σε μια μπασίνα τα υλικά της λευκής και της σοκολατένιας ζύμης και προσθέτουμε την αντίστοιχη ποσότητα από το υγρό μίγμα

Βήμα 4: Ζυμώνουμε με το χέρι. Η λευκή ζύμη πρέπει να είναι πιο σφικτή από την σοκολατένια. Αν χρειαστούμε περισσότερη υγρασία προσθέτουμε γάλα. Αν το θέλουμε πιο σφικτό αλεύρι

Βήμα 5: Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί 30’

Βήμα 6: Ανοίγουμε την λευκή ζύμη σε ορθογώνιο με πλάστη και στο εσωτερικό της βάζουμε ένα φυτίλι από την σοκολατένια ζύμη. Τυλίγουμε σε ρολό και κόβουμε

Βήμα 7: Βάζουμε τα ροξάκια σε λαδωμένη λαδόκολλα και τα αφήνουμε για 30’ να φουσκώσουν λίγο πριν το ψήσιμο

Βήμα 8: Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου 25’. Μέχρι να πάρουν χρώμα.

Βήμα 9: Δεν πρέπει παραψηθούν γιατί δεν θα ρουφάνε το σιρόπι

Βήμα 10: Σιροπιάζουμε μετά απο 10′ με κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε αρκετή ώρα μέχρι να ρουφύξουν το σιρόπι καλά

ΠΗΓΗ:

 

Προηγούμενο άρθροΚεκάκια με ζύμη μοτσαρέλα…γίνονται πάντα πολύ νόστιμα!
Επόμενο άρθροKεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας και κίτρινο τυρί στο φούρνο!