Γεμιστά αμπελόφυλλα

Συστατικά

Η αρχική συνταγή αποδίδει 12 μερίδες
Συστατικό
2 φλιτζάνια άψητο μακρόσκοκο λευκό ρύζι
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο ​​άνηθο
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου
2 λίτρα ζωμός κότας
¾ φλιτζάνι φρέσκο ​​χυμό λεμονιού, χωρισμένο
60 αμπελόφυλλα, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
ζεστό νερό όσο χρειάζεται
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ζεματάμε τα φύλλα. Τα στραγγίζουμε και κόβουμε, αν έχουν, τα κοτσανάκια τής βάσης
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σοτάρουμε το ρύζι, το κρεμμύδι, τον άνηθο και τον δυόσμο για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Ρίχνουμε 1 τέταρτο ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για άλλα 10 με 15 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί σχεδόν το ρύζι. Προσθέτουμε 1/2 χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Καλύπτουμε τον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας μια στρώση από τα αμπελόφυλλα.
Πάρτε ένα φύλλο, με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω, και τοποθετήστε 1 κουταλάκι του γλυκού από το μείγμα ρυζιού στο κάτω άκρο (στέλεχος) του φύλλου. Διπλώστε και τις δύο πλευρές του φύλλου προς το κέντρο, τυλίξτε το από το φαρδύ κάτω μέρος προς τα πάνω και τοποθετήστε το σε μια κατσαρόλα 4 λίτρων.
Επαναλάβετε με όλα τα φύλλα, χωρίς να αφήνετε κενά καθώς τα φύλλα τοποθετούνται στην κατσαρόλα (για να μην ανοίξουν κατά το μαγείρεμα). Ραντίζουμε με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και με ελαιόλαδο.

Περιχύνουμε με ζωμό κότας να καλύψει τα αμπελόφυλλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα (δεν βράζουμε γιατί έτσι θα σκάσει η γέμιση από τα φύλλα). Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το καπάκι και αφήνουμε να
κρυώσει για 1/2 ώρα. Μεταφέρετε στο πιάτο σερβιρίσματος και σερβίρετε.

Καλή Απόλαυση

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: Ahmed MA

Προηγούμενο άρθροΣουτζουκάκια στο φούρνο με σάλτσα γίνονται τέλεια👌👌
Επόμενο άρθροΤυροπιτάκια Κουρού