Κουλουράκια Πορτοκαλιού

Η πιο αφράτη και τραγανή παραδοσιακή συνταγή πασχαλινών κουλουριών που έχετε φτιάξει! Αυτά τα γλυκά πασχαλινά κουλουράκια ψήνονται πολύ γρήγορα, είναι τόσο διασκεδαστικά και είναι εξαιρετικά εθιστικά! Ανακαλύψτε πώς να τα ψήσετε στην τελειότητα με αυτή την παραδοσιακή συνταγή.

Υλικά

250 γραμμάρια βούτυρο
1 1/2 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
13 γρ αμμωνία ψησίματος σε σκόνη (2,5 κουταλιές της σούπας, επίπεδη).
Εάν δυσκολεύεστε να βρείτε αμμωνία ψησίματος ή δεν σας αρέσει η γεύση, μπορείτε να το αντικαταστήσετε
με 2,5 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ διπλής δράσης.
1/2 φλιτζάνι γάλα χλιαρό (130 ml)
4 μέτρια αυγά
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (απλό)
2 κρόκοι αυγών και 1 κ.σ. νερό για το γλασάρισμα των κουλουρακιών

Πως να τα φτιάξετε

Για να ετοιμάσετε αυτή την παραδοσιακή συνταγή για κουλουράκια, ξεκινήστε ανακατεύοντας το βούτυρο και τη ζάχαρη.
Σε ένα μπολ του μίξερ προσθέτουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο (ψιλοκομμένο) και ανακατεύουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι το βούτυρο να γίνει κρεμώδες και αφράτο. (Μόλις αρχίσετε να ετοιμάζετε αυτή τη συνταγή για κουλουράκια, φροντίστε το βούτυρο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου).

Στο μεταξύ ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να ειναι χλιαρό και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Προσθέστε την αμμωνία και χτυπήστε μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Αφήνω στην άκρη.
Στο μείγμα βουτύρου-ζάχαρης, προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, ενώ ανακατεύουμε, αφήνοντας χρόνο να απορροφηθεί το καθένα, πριν προσθέσουμε ένα άλλο. Ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα γάλακτος και αμμωνίας και
ανακατεύουμε να ενωθούν. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνει η ζύμη μαλακή και να μην κολλάει πολύ.

Καλύπτουμε τη ζύμη για τα κουλουράκια με λίγη πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Τοποθετούμε τη ζύμη για τα κουλουράκια σε καθαρή επιφάνεια εργασίας, παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης και σχηματίζουμε μακριά κορδόνια. Πλάθετε με τα χέρια σας τα κουλουράκια δίνοντάς τους όποιο σχήμα θέλετε.
Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και τοποθετούμε τα κουλουράκια αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν πολύ όταν ψηθούν. Για αυτή τη συνταγή για κουλουράκια θα χρειαστείτε περ. 4-5 μεγάλα ταψιά, ανάλογα με το μέγεθος των κουλουριών που θα φτιάξετε.

Σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και 1 κουταλιά της σούπας νερό και χτυπάμε με ένα πιρούνι.
Αλείφουμε με πινέλο τα κουλουράκια και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 15-20 λεπτά, μέχρι να ψηθούν τελείως και να ροδίσουν εξωτερικά
Αφήνουμε τα κουλουράκια να κρυώσουν εντελώς σε μια σχάρα και τα φυλάμε σε αεροστεγές δοχεία για έως και τρεις εβδομάδες.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΚουλουράκια Αμυγδάλου 
Επόμενο άρθροΗ καλύτερη και πιο λεπτομερής συνταγή για Πίτα…δείτε τα μυστικά της