Συστατικά
Κάνει περίπου 30 μικρά τυροπιτάκια
Ζύμη
* 100ml βούτυρο λιωμένο
* 100ml ελαιόλαδο
* 4 αυγά
* 1 επιπλέον αυγό χτυπημένο με μία κουταλια νερό για επάλειψη
* 200 γραμμάρια ή 1 φλιτζάνι γιαούρτι
* 4 κουταλιές της σούπας μπεικιν παουντερ
* Περίπου 4-6 φλιτζάνια αλεύρι (προσθέτοντας 1 φλιτζάνι κάθε φορά και ανακατεύοντας το με το χέρι) ή όσο χρειάζεται για να κάνετε μια ομαλή και ελαστική ζύμη
* 1 πρέζα αλάτι
* ¼ φλιτζάνι σουσάμι για να πασπαλίζετε πάνω από τις πίτες (προαιρετικά)
Γέμιση
* 4 αυγά
* 3 φλιτζάνια τσαγιού τριμμένη φέτα
* 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
* 1 κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι

Κατευθύνσεις
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180° C και στρώστε 2 ταψιά με χαρτί ψησίματος

Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους χτυπήστε μαζί τα συστατικά της γέμισης και αφήστε τα στην άκρη

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε μαζί το βούτυρο, το λάδι, τα αυγά και το γιαούρτι

Μετρήστε ένα φλιτζάνι αλεύρι και ανακατέψτε μέσα του το μπεικιν παουντερ και προσθέστε το στο υπόλοιπο αλεύρι και ανακατέψτε το με το χέρι σας. Προσθέστε το αλεύρι στο μείγμα με τα αυγά ένα φλιτζάνι κάθε φορά μέχρι η υφή της ζύμης να είναι απαλή και ελαστική. Δεν θέλετε σκληρή ζύμη. Συνήθως είναι μεταξύ 4-5 φλυτζανιών αλεύρι, αλλά μερικές φορές έχω χρησιμοποιήσει έως έξι ανάλογα με τα αυγά και την υγρασία στο γιαούρτι.

Κόψτε από την ζύμη ένα κομμάτι περίπου σε μέγεθος καρυδιού ή ελαφρώς μεγαλύτερο (ακριβώς όπως το περιγράφει η μητέρα μου) και στη συνέχεια σε μια επίπεδη καθαρή επιφάνεια πατήστε το κάτω και απλώστε το με τα χέρια σας σε ένα μικρό κυκλικό δίσκο στη συνέχεια γεμίστε το μισό με περίπου 1 κουταλιά της σούπας από την γέμιση, διπλώστε από πάνω το άλλο μισό της ζύμης και στη συνέχεια πιέζετε τις άκρες να κλείσουν με τα δάχτυλά σας ή ένα πιρούνι. Τοποθετήστε το στο ταψί και επαναλάβετε μέχρι να εξαντληθεί η ζύμη.

Βουρτσίστε κάθε τυροπιτάκι με αυγό και πασπαλίζετε με σουσάμι

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν (οι χρόνοι ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος τους)

Olive & Mango

Προηγούμενο άρθροΤυρί κρέμα κατσικίσιο μαριναρισμένο….πεντανοστιμο συνοδευτικό πιάτο
Επόμενο άρθροΚαλόγερος Αμοργού