Χρυσαφί κουλουράκια «της γιαγιάς»

Ήθελα να μην είναι πολύ σκληρά και εύθρυπτα και να μην είναι πολύ γλυκά.
Εδώ είναι η αρχική συνταγή, καθώς και η δική μου – ελαφρώς αλλαγμένη.

Υλικά

2 αυγά – έβαλα 2 ολόκληρα αυγά και 1 ασπράδι αυγού
120 γρ ζάχαρη – Χρησιμοποίησα στέβια
1/2 φλιτζάνι τσαγιού γιαούρτι – έβαλα 1 φυσικό γιαούρτι των 125 γρ.
1 κουτ σόδα – εγώ έβαλα 1 μπέικιν πάουντερ Από 11 γρ
400 γρ αλεύρι
1/4 κουτ αλάτι
Ξύσμα από 1 λεμόνι – χρησιμοποίησα 2 κουταλιές της σούπας κρασί
70 γρ βούτυρο μαλακό
2 κ.σ. λάδι
1 βανίλια

Για επάλειψη:
1 κρόκο αυγού
Ζάχαρη για πασπάλισμα – χρησιμοποίησα καστανή

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, βάζω το αλάτι και ανθόνερο πορτοκαλιού
Διέλυσα το μπέικιν πάουντερ στο γιαούρτι, περίμενα να αφρίσει και το πρόσθεσα στο μείγμα με το αλεύρι.
Χτυπάω με σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη και προσθέτω στο αλεύρι.
Άρχισα να ανακατεύω και τα υπόλοιπα υλικά στο μείγμα πρώτα με σύρμα κουζίνας και μετά το πλάθω με το χέρι. Η ζύμη κολλάει ελαφρώς και έτσι πρόσθεσαάλλες 3 κ.σ. αλεύρι.

Το ζύμωσα καλά και με λαδωμένα χέρια σχημάτισα μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού, τα οποία εβαλα στο ταψί του φούρνου το οποίο άλειψα με βούτυρο και εστρωσα με χαρτί ψησίματος, . Βγηκαν 25 μπάλες. Αλείφω το καθένα με κρόκο αυγού και πασπαλίζω
με καστανή ζάχαρη. Ψήνουμε στους 180° για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Καλή όρεξη!

Προηγούμενο άρθροMαρβέγιες…τραγανές και ελαφριές τηγανίτες που έφτιαχνε η γιαγιά μου τις Απόκριες
Επόμενο άρθροΟι πατατοκεφτέδες της μαμάς