Lamingtons της Μαμάς

Η μαμά το φτιάχνει ακόμα για ειδικές περιστάσεις και κάθε μπουκιά του με γυρίζει πίσω στα παιδικά μου χρόνια. Το κέικ είναι εύκολο, αλλά πολύ ωραίο.

Χρειάζεστε λοιπόν:

για το παντεσπανι:
3 αυγά
12 κ.σ. ζάχαρη – κοφτές
14 κ.σ. αλεύρι – κοφτές
125 γρ βούτυρο
τριμμένη φλούδα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
1 μπέικιν πάουντερ

Για το γλάσο:
125 γρ βούτυρο
1,5 κουτ ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
3 γεμάτες κουταλιές της σούπας ωραίο σκούρο κακάο
150 ml. νερό
1 κ.σ. αρωματικό οινόπνευμα (κονιάκ ή ρούμι) ή εσάνς με τέτοιο άρωμα.

Για διακόσμηση – αλεσμένα καρύδια ή φουντούκια, τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν με τριμμένη καρύδας 

Εκτέλεση

Χτυπάμε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη να γίνει παχύρρευστη κρέμα, προσθέτουμε το λιωμένο αλλά κρύο βούτυρο και τη φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού. Στη συνέχεια προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ.
Ψήνουμε σε παραλληλόγραμμο ή τετράγωνο ταψί με χαρτί ψησίματος στους 180-190 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν.
Ελέγχουμε με ένα ξύλινο σουβλάκι και προσέχουμε να μην παραψηθεί και στεγνώσει. Μόλις κρυώσει, το κέικ γίνεται εύθρυπτο, οπότε κόψτε το σε εξίσου μεγάλους κύβους όσο είναι ακόμα ζεστό.
Σε ένα όχι πολύ βαθύ μπολ βάζουμε τα προϊόντα για το γλάσο και τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά και αφού σβήσουμε προσθέτουμε το οινόπνευμα ή το εσάνς.
Και τώρα έρχεται το κομμάτι που ήταν το αγαπημένο μου, γιατί η μαμά μας φώναξε να τη βοηθήσουμε.
Καλό είναι να έχεις βοηθό.

Τα ψιλοαλεσμένα καρύδια (ή τρίμματα καρύδας) τα βάζουμε σε ένα ρηχό πιάτο ή σε ένα φύλλο χαρτιού ψησίματος.
Βάζετε τους κρυωμένους κύβους του κέικ στο ζεστό γλάσο, προσέχοντας να τους σκεπάσει από όλες τις πλευρές και ρίχνετε αμέσως τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς. Μην τα κρατήσετε στο γλάσο για περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα για να μην βραχούν πολύ και διαλύονται.
Ο βοηθός (αν υπάρχει) θα πρέπει να προσπαθήσει να καλύψει τα καρύδια ή τα τρίμματα καρύδας ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές και να τα τακτοποιήσει σε μια σειρά σε ένα μεγάλο δίσκο.
Αφού κρυώσουν πολύ καλά, τα κέικ μπορούν πλέον να τοποθετηθούν σε δύο σειρές σε ένα όμορφο πιάτο.
Το γλάσο κρυώνει και πήζει γρήγορα, οπότε ίσως χρειαστεί να το ζεστάνετε άλλη μια φορά στην εστία.

Μερικές φορές δεν έχω αρκετό και συμβαίνει να πάρω άλλη μισή δόση, αλλά συμβαίνει γρήγορα και δεν είναι πρόβλημα.
Ως επιβράβευση, αφήστε τον βοηθό να γλείψει το μπολ με το γλάσο και αν έχει μείνει άλλο, βάλτε μέσα τους αχρησιμοποίητους ξηρούς καρπούς και τις φέτες κέικ, ανακατέψτε και επιβραβεύστε τον εαυτό σας.
Το κέικ είναι πιο νόστιμο την επόμενη μέρα και μπορεί να κρατήσει αρκετές μέρες σε κουτί ή σκεπασμένο για να μην στεγνώσει.
Μπορείτε να φτιάξετε μισό κέικ με ξηρούς καρπούς και το άλλο μισό με τρίμματα καρύδας, με αυτά γίνεται μια ιδέα πιο ελαφριά και είναι ιδανική για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, λόγω της «χιονισμένης» εμφάνισής του. Και στις δύο εκδοχές θα έχετε ένα πολύ νόστιμο κέικ σοκολάτας που θα αρέσει σε όλους.
Βάζω στοίχημα ότι η συνταγή για το Spectacular Cake είναι γραμμένη και στα τετράδια με συνταγές των μαμάδων και των γιαγιάδων σας. Ξεφυλλίστε τα κατά καιρούς, υπάρχουν ξεχασμένες συνταγές – θησαυροί.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΠαραδοσιακές Τσιγαρίδες…ο τέλειος μεζές του χειμώνα
Επόμενο άρθροΠατατοσαλάτα