Τηγανητές μελιτζάνες με πράσινες πιπεριές και ντομάτες

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

2 μεγάλες μελιτζάνες, πλυμένες, στεγνές, κομμένες σε φέτες
4 μεγάλες πράσινες πιπεριές, πλυμένες, στεγνές, κομμένες σε φέτες
10-12 μεγάλες φέτες ντομάτας, πλυμένες, στεγνές, κομμένες σε φέτες
10 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένο
4 κουταλιές της σούπας σουμακι (μπαχαρικό)
4 κουταλιές άσπρο ξύδι
1 φλιτζάνι υγιεινό μαγειρικό λάδι ή και περισσότερο
1/2 φλιτζάνι ψυχα καρυδιού (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι φρέσκο ​​δυόσμο ή μαϊντανό για γαρνιτούρα (προαιρετικό)

ΟΔΗΓΙΕΣ

Απλώστε τις φέτες μελιτζάνας σε χαρτοπετσέτες και πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με αλάτι. Αφήστε το να καθίσει για 30 λεπτά (ή 1 ώρα, εάν έχετε το χρόνο) για να φύγει η πίκρα. Στεγνώστε σε χαρτοπετσέτα όταν είναι έτοιμο.
Ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια-υψηλή φωτιά (βεβαιωθείτε ότι το λάδι καιει αλλά δεν καπνίζει.) Ξεκινήστε τηγανίζοντας πράσινες πιπεριές, με την φλούδα προς τα κάτω, μέχρι να μαλακώσει και η φλούδα να γίνει καφέ (Κάντε το προσεκτικά διότι πετάει το λάδι)

Αφαιρέστε από τη φωτιά και τοποθετήστε σε χαρτοπετσέτες για να στραγγίξετε. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πασπαλιζετε με σουμάκι.
Στο ίδιο τηγάνι, τώρα τηγανίστε τη μελιτζάνα. Κάντε το προσεκτικά (χρησιμοποιήστε λαβίδες για να διατηρήσετε την απόσταση σας μην καείται.) Το λάδι πρέπει να είναι ακόμα ζεστό, διαφορετικά η μελιτζάνα θα απορροφήσει πάρα πολύ από αυτό. Όταν οι άκρες της μιας πλευράς γίνουν χρυσοκαφέ, αναποδογυρίστε. Όταν η μελιτζάνα είναι ωραία χρυσή καφετιά, αφαιρέστε από τη φωτιά και τοποθετήστε τις σε χαρτοπετσέτες για να στραγγίξετε.
Πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με σουμάκι.

Εάν χρειαστεί, προσθέστε λίγο λάδι στο τηγάνι σας. Τώρα, τηγανίζουμε τις ντομάτες για δύο λεπτά και μετά προσθέτουμε σκόρδο. Μαγειρέψτε άλλα 4 έως 5 λεπτά, ανακατεύοντας. Μειώστε τη φωτιά και προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας ξύδι, αλάτι μια γενναιόδωρη πρέζα σουμάκι. Όταν οι ντομάτες είναι τρυφερές, απελευθερώνοντας χυμούς και μετατρέποντας έντονο πορτοκαλί χρώμα, απενεργοποιήστε τη φωτιά.
Πιάστε μια μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος, στρώστε λίγο τη μελιτζάνα στο κάτω μέρος, στη συνέχεια προσθέστε πράσινες πιπεριές και έπειτα τις σάλτσες ντομάτες από πάνω. Επαναλάβετε όπως απαιτείται έως ότου έχετε όλα τα λαχανικά στην πιατέλα σας. Γαρνίρουμε με ψύχα καρυδιού και ψιλοκομένο μαινταό ή δυοσμο.
Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου με τυρί Φέτα και φρέσκο ψωμί.

ΠΗΓΗ: themediterraneandish.com

Σουμάκι και στο σούπερ μάρκετ. Το σουμάκ ή σουμάκι είναι ένα ιδιαίτερο ανατολίτικο μπαχαρικό που προέρχεται από την αποξηραμένη σάρκα ενός είδους αγριοκέρασου. Εχει κοκκινωπό χρώμα και ιδιότυπη λεμονίζουσα γεύση, που κολακεύει ιδιαίτερα τα κεμπάπ και όλων των ειδών τα ψητά κρεατικά, ενώ ταιριάζει και σε σάλτσες, σούπες, ντρέσινγκ κ.λπ.

Το βρίσκουμε χύμα στα μπαχαράδικα, αλλά προσφάτως το ανακάλυψα στα ράφια μπαχαρικών του ΑΒ από την εταιρεία Captain’s.

Προηγούμενο άρθροΠουτίγκα Κοζάνης
Επόμενο άρθροΨητά μακαρόνια στο φούρνο με σπιτική σάλτσα