Πολίτικο Θεσσαλονικής

Υλικά

 Για τη βάση:

265 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
85 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
230 γραμμάρια ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
115 γραμμάρια γάλα
200 γραμμάρια γιαούρτι 2%
½ κουταλάκι θρυμματισμένες ρητίνες μαστίχας (περίπου 1 γραμμάριο)
1 κουταλιά της σούπας μαχλέπι
1 κουταλιά της σούπας κάρδαμο

Για το σιρόπι:
400 γραμμάρια ζάχαρη
400 γραμμάρια νερό
1 ξυλάκι κανέλας
4 σκελίδες
1/4 φλιτζάνι χυμό λεμονιού

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
1 λίτρο γάλα (χρησιμοποίησα 800 γραμμάρια κρέμα χαμηλών λιπαρών και 200 γραμμάρια γάλα)
100 γραμμάρια αλεύρι καλαμποκιού (κορν φλαουρ)
100 γραμμάρια ζάχαρη
1 κουταλάκι βανίλια ή 2 βανιλίνες
Μια πρέζα αλάτι
3 μεγάλα αυγά

Πώς να φτιάξετε το Πολιτικό Θεσσαλονίκης

Βήμα 1: Προετοιμάστε το σιρόπι:
Βάλτε όλα τα συστατικά του σιροπιού, εκτός από το χυμό λεμονιού, σε μια μικρή κατσαρόλα. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και βράζουμε. Μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και πετάμε την κανέλα και τα γαρίφαλα.

Βήμα 2: Προετοιμάστε τη βάση ρεβάνι:
Βουτυρώνετε ένα ταψί 32 εκ. X 22 εκ. Και προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 ° C (φούρνος με ανεμιστήρα).
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε τα δύο σιμιγδάλια, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και μια πρέζα αλάτι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι και το γάλα και ανακατεύουμε να ενωθούν.
Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένα χοντρό κουρκούτι. Αδειάστε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα ψησίματος και ψήστε για περίπου 25 – 30 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο σας.
Όταν ψηθεί, προσθέστε το σιρόπι και αφήστε το στην άκρη μέχρι να απορροφηθεί.

Βήμα 3: Προετοιμάστε την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
Ζεσταίνουμε το γάλα, διατηρώντας 1/4 φλιτζάνι κρύο γάλα.
Σε μια άλλη κατσαρόλα προσθέτουμε το κορν φλάουρ (άμυλο), τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα και το κρύο γάλα και ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη, μέχρι να ενωθεί το μείγμα.
Ρίξτε το ζεστό γάλα στο μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς, στη φωτιά, μέχρι να δέσει η κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Καλύψτε με μεμβράνη ή ανακατέψτε το κάθε τόσο ώστε να μην σχηματιστεί κρούστα από πάνω.

Βήμα 4:
Απλώστε την κρέμα ζαχαροπλαστικής πάνω από τη βάση και καλύψτε με μεμβράνη. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε.

Βήμα 5:
Αφαιρέστε την μεμβράνη και πασπαλίστε όσο κανέλα θέλετε από πάνω πριν το σερβίρετε.
Αφαίρεση της μεμβράνης από την εικόνα της κρέμας ζαχαροπλαστικής
Φυλάσσετε στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο, για έως και μία εβδομάδα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ

Προηγούμενο άρθροΜπριζόλες λαιμού με πάτατες στο φούρνο
Επόμενο άρθροΜακαρονόπιτα: Η απόλυτη συνταγή για οικογενειακές συγκεντρώσεις