Ραβανί

Το συγκεκριμένο ραβανί είναι ένα παλιό παραδοσιακό επιδόρπιο που είναι ευρέως γνωστό σε όλες τις χώρες που βρίσκονταν υπό την οθωμανική αυτοκρατορία. Είναι ένα από τα πιο νόστιμα επιδόρπια, είναι εύκολο να προετοιμαστεί και πρέπει να το δοκιμάσετε.

Υλικά :

Για τη ζύμη :
 5 αυγά
 10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
 10 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι
 5 κουταλιές αλεύρι
 1 μπέικιν πάουντερ (10 g)
 Καρύδα τριμμένη
Για το σιρόπι :
 800 γρ. ζάχαρη
 400 ml νερού
 1 βανίλια (10 g)

Εκτέλεση:

Πρώτα φτιάχνετε το σιρόπι γιατί πρέπει να κρυώσει εντελώς.
Για το σιρόπι:
Βάλτε τη ζάχαρη, το νερό και τη βανίλια να βράσει σε κατσαρόλα, σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 15 λεπτά. Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο, κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
Για τη ζύμη :
Χτυπήστε τα αυγά και τη ζάχαρη με μίξερ μέχρι το μείγμα να αφρατέψει καλά. Στη συνέχεια προσθέστε το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Μπορείτε να προσθέσετε και κάποια σκόνη καρύδας,αν θέλετε. Αδειάζετε σε καλά βουτυρωμένο ταψί Νο 32 και ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο,στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, στους 170 °C για 45 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει το ραβανί,να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού. Βγάζετε από το φούρνο το ραβανί αφού ελέγξετε με μια οδοντογλυφίδα εάν έχει ψηθεί.
Περιχύνουμε σιγά σιγά το ζεστό ραβανί με το κρύο σιρόπι κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Πασπαλίζουμε με την τριμμένη καρύδα…..και κάνουμε λίγο υπομονή πριν το κόψουμε.

Προηγούμενο άρθροΠίτσα με Ψωμί
Επόμενο άρθροΠαραδοσιακό τυρόψωμο με ζύμη γιαουρτιού…